Schikking tussen Apple en Qualcomm totaal uit beeld ”we bereiden ons voor op een rechtszaak”

Apple gaat er niet uitkomen met chipproducent Qualcomm over het conflict tussen beide partijen. Er zijn op geen enkel niveau onderhandelingen tussen de beide kampen, verklaarde een medewerker van Apple aan Reuters. Oorzaak van het conflict is een percentage dat Qualcomm vraagt voor het gebruiken van haar patenten.

Het bedrijf van CEO Tim Cook maakte gebruik van de technologie van Qualcomm voor de wifi verbindingen van haar toestellen. Die berekende de chipmaker per verkochte telefoon als royalty. Tot ergernis van Apple die vorig jaar het bedrijf in San Diego voor de rechter heeft gesleept. Volgens hen zijn de praktijken van haar voormalig leverancier illegaal. Qualcomm op zijn beurt beweert juist dat Apple tegen de regels bezig is.

Zij stellen dat het nog 7 miljard dollar aan royalty’s is verschuldigd van de maker van de iPhone. Wel zou er al eerder een betaling van 500 miljoen dollar zijn overgemaakt naar Qualcomm toen de partijen nog in gesprek waren. Een teken van goede wil dat niet heeft geleid tot een conclusie in de zaak tussen de miljardenbedrijven. Apple is volgens de bron zich dan ook aan het voorbereiden om het in de rechtszaal uit te vechten. Heel lang leek het er op dat beide partijen tot een schikking zouden komen.

Gerechtelijke spin-offs

Apple is niet de enige die een appeltje heeft te schillen met de succesvolle chipfabrikant. Ook de Federal Trade Commission begon een zaak over haar praktijken. Het beschuldigt Qualcomm van ‘mededingsbeperkend gedrag’, kortom het belemmert haar concurrenten. Gisteren deed de federale rechter een voorlopige uitspraak over Qualcomm en haar patenten. Die oordeelde dat het een aantal patenten moet verstrekken aan andere bedrijven zoals Apple. Het gaat om de patenten die te maken hebben met draadloze verbindingen. Als Qualcomm die niet hoeft delen met andere bedrijven zal het te machtig worden.

De grote vraag is echter of het ook echt schuldig is aan waar de Federal Trade Commission het bedrijf van beschuldigt. Heeft Qualcomm met haar starrigheid rondom haar patenten een monopolie voor zichzelf proberen te creëren? Wel werd het eerder in Taiwan veroordeeld voor het misbruiken van haar patenten. Het kwam uiteindelijk tot een schikking van 584 miljoen euro met de autoriteiten.

Afbeelding: Don DeBold (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh