Scammers misbruiken Elon Musk en Twitter voor nep crypto winacties

De naam van Elon Musk wordt misbruikt om geld buit te maken via Twitter. Hackers nemen geverifieerde accounts – met het blauwe vinkje – over om vervolgens de naam en foto aan te passen naar de CEO van Tesla. Door een falende controle van Twitter zijn meerdere zogenaamde tweets van Musk getoond als advertentie op de site.

Verschillende accounts zijn slachtoffer geworden van de operatie. Zo werd de account van de Britse Pathé bioscopen overgenomen mensen crypto over te laten maken voor een zogenaamde winactie. Om te winnen moeten ‘deelnemers’ wel eerst wat van hun eigen cryptomunten over maken naar de scammers. Met de advertentie zouden zogenaamd bitcoins en ether zijn te verdienen zoals onderstaande tweet laat zien. Vaak bouwen de ‘Musks’ verder op tweets die de echte Elon heeft geplaatst om zo geloofwaardiger over te komen. Door op de echte baas van Tesla te reageren is voor gebruikers het verschil veel moeilijker te zien. Zo zouden criminelen met een gehackte account 170 duizend dollar aan bitcoins hebben buitgemaakt aldus Want.

 

Musk Tweet Crypto Scam

Twitter vs. de scammers

Ondanks pogingen van Twitter om de nepadvertenties er uit te filteren – onder andere door gebruikers te verbieden hun naam te veranderen in Elon Musk – glippen ze nog steeds door het systeem. Met deze tweet wisten de scammers 0,4 bitcoin los te troggelen bij mensen die in de advertentie trapten. Zij veranderen bijvoorbeeld de L in zijn naam in een teken dat daar op lijkt. Zo kunnen zij de maatregelen van Twitter omzeilen.

Het bedrijf zegt dat de aanpak van het probleem nog niet perfect is maar dat het wel stevig het aantal nepaccounts aan het terug dringen is meldt Business Insider. Twitter claimt dat het het “substantieel heeft verbeterd hoe het cryptocurrency scams tackelt”. Musk heeft al langer last van mensen die hem imiteren en de miljardair is lang niet de enige. Ook de CEO van berichtenapp Telegram Pavel Durov en de oprichter van Litecoin Charlie Lee worden geïmiteerd door criminelen op Twitter.

Afbeelding: Tesla Owners Club Belgium (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh