Oud-Google topman Eric Schmidt ‘shillt’ Ethereum

Eric Schmidt, van 2001 tot 2011 CEO bij Google, zegt dat Ethereum “enorm veel potentieel” heeft en “een geweldige uitvinding” is. In een uitgebreid interview met econoom Tyler Cowen zegt Schmidt onder meer over blockchain en ethereum in het bijzonder.

Schmidt over blockchain en ethereum

Schmidt: “Blockchain is in haar technologische toepassing nog ondergewaardeerd. Het is een platform voor bitcoin en andere cryptovaluta en voor peer-to-peer, anonieme betalingen. Een van de meest interessante ontwikkelingen zijn de activiteiten die op het ethereum-netwerk worden ontwikkeld. Zodra Ethereum in staat is om de activiteiten op haar blockchain wereldwijd te synchroniseren, dan is dat zeer krachtig en een nieuwe uitvinding.”
Al in 2014 zei Schmidt in een ander interview dat “bitcoin een geweldige cryptografische resultaat is, niet-repliceerbare openbare grootboeken zijn echt geweldig. Veel bedrijven gaan daar op verder bouwen.”

Vanaf circa minuut 27 praat Schmidt over het potentieel van blockchain.

Ethereum 2.0

Het nieuws komt uit nadat diverse influencers waaronder Crypt0, Boxmining en Cryptolark zeer positief terugkomen van de Devcon4 in Praag, waar ethereum een aantal nieuwe plannen voor het netwerk aankondigde. De volgende update heet Serenity, een paraplu van een aantal vernieuwingen.

De Serenity-update héél kort samengevat:

1. Veel méér en veel snellere transacties omdat de netwerkcapaciteit “duizend keer” wordt opgeschaald. Hiermee zijn 15.000 transacties per seconde mogelijk, een behoorlijke stap voor een publieke blockchain. Ter vergelijking: VISA is goed voor 24.000 transacties per seconde en Ripple is goed voor zelfs 50.000 transacties per seconde.

2. Op de langere termijn wil Ethereum naar een efficiëntere en milieuvriendelijkere blockchain. De transformatie van proof-of-work consensus naar proof-of-stake vergt veel tijd. Een van de plannen is de creatie van een nieuw netwerk aan het oude. Zodra beide netwerken parallel kunnen gaan draaien, wordt het oude netwerk in een “shard” (letterlijk: scherf) van het nieuwe netwerk ‘gestopt’. Daar gaat veel test – en pilotwerk aan vooraf, omdat ethereum natuurlijk een werkend platform heeft. De bouw van het nieuwe, parallelle netwerk staat gepland voor 2019. Vitalik Buterin & co willen voor de realisatie daarvan geen deadline hangen.

zk-SNARKs-tech

Ook gaat ethereum aan de slag met de zk-SNARKs-tech van Zcash. Het is een publiek geheim dat Vitalik liefhebber is van privacymunten zoals Zcash en Monero. Met zk-SNARKs is het mogelijk om transacties te verifiëren zonder de transacties daadwerkelijk uit te voeren. Ook is voor de verificatie niet nodig om de inhoud te weten van de transactie (de afzender of ontvangen of bijvoorbeeld de hoogte van de transactie). Voor een zeer gedetailleerde technische analyse van de technologie verwijs ik jullie door naar deze blog op de ethereum website.

Vandaag wordt ook bekend dat blockchaindenker veel vertrouwen heeft in de “inwisselbaarheid” van transacties op diverse blockchains.

Dit artikel verscheen eerder op Bitcoin Magazine

Afbeelding: Chatham House (CC BY 2.0) via Flickr

BitcoinMagazine.nl

Vriendjes van de BV. Schrijven over bitcoin en andere crypto's. Ook in te huren voor feesten en partijen.