ABN AMRO snoepte ook uit staatskassen via dividendfraude en de overheid deed niks

De ABN AMRO is betrokken bij fraude met dividendbelasting, ook nadat het een staatsbedrijf werd in 2008. Het ministerie van Financiën zou op de hoogte zijn geweest van de misstanden aldus Follow The Money dat onderdeel is van een internationaal journalistiek onderzoek naar deze fraude. Op deze manier kon de bank in een periode van acht jaar onterecht dividendbelasting terug vragen.

Het gaat om de zogenoemde CumEx-handel waardoor de beleggers, banken en anderen verschillende staatskassen konden benadelen. Landen hebben met elkaar de afspraak dat de dividendbelasting kan worden teruggevraagd in een ander land. Op deze manier hoeft de investeerder niet in twee verschillende landen over dezelfde uitkering belasting te betalen. De truc is simpel: in een of meerdere landen vraag je de dividendbelasting terug. Dat terwijl jij deze niet hebt betaald of maar een keer. Het wordt ook wel dividendstrippen genoemd. Aandelen worden net voor het uitkeren van het dividend aangekocht en daarna weer van de hand gedaan. ABN AMRO deed hier ook aan mee blijkt nu. In 2006 al zou iemand aan de bel hebben getrokken bij het FIOD maar daar werd niks mee gedaan. Ook de minister van Financiën zou toen niet op de hoogte zijn gebracht ondanks dat de info er wel was.

Belastingdiensten kansloos

Vorig maand kwam de CumEx-fraude  al aan het licht. Daar uit bleek dat meerdere Europese belastingdiensten, waaronder onze eigen, de afgelopen jaren met dividendfraude van tientallen miljarden euro’s beroofd zijn door ‘bendes’ van bankiers, handelaren en hedgefondsen. Het blijkt dat bankiers en brokers tussen 2001 en 2016 op georganiseerde wijze meer dan 50 miljard euro bij de Europese belastingdiensten hebben losgepeuterd. Deze CumEx deed zich voor in Denemarken, België, Oostenrijk, Zwitserland en Noorwegen. In Duitsland werd met deze fraude het meeste geld buitgemaakt. In Nederland deed het dividendstrippen zich ook voor. Volgens onze Belastingdienst had de zakenbank Morgan Stanley minimaal 152 miljoen euro onterecht geclaimd. Vrijwel alle zakenbanken – Goldman Sachs, Morgan Stanley en toentertijd Fortis – deden aan het spelletje mee. Schrijnend detail: nadat ze met het uitbreken van de crisis in 2008 waren gered met belastinggeld, gingen ze er gewoon vrolijk mee door.

Afbeelding: DennisM2 (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh