President Marshall Eilanden krijgt stevige backlash voor plan nationale cryptomuntDe president van de Marshall Eilanden Hilda Heine moet een motie van wantrouwen zien te overleven omdat zij een eigen cryptocurrency heeft ingevoerd. Heine staat daardoor onder stevige druk op eigen eiland. Acht senatoren dienden de motie tegen haar in het parlement van de eilandengroep volgens CCN.

Senator Casten Namra die de beweging van senatoren tegen de president aanvoert zegt dat haar beleid de reputatie van de Marshall Eilanden heeft besmeurd. De eilanden kwamen in het nieuws omdat zij het eerste land ooit zijn dat een crypto wettelijk erkent als betaalmiddel. Saillant detail Namra was zelf president van het land maar werd al na twee weken afgezet omdat een motie van wantrouwen tegen hem slecht afliep. De Marshall Eilanden liggen tussen Hawaii en Australië en maken gebruik van de Amerikaanse dollar. Daar was Heine echter niet tevreden mee en zij kwam met een omstreden plan.

Behoefte aan eigen geld

Om de eigen economie te stimuleren wil Heine naast de dollar een eigen valuta starten. Het landje met 73,000 inwoners wil dat doen door middel van een crypto genaamd Sovereign. Die ook staatkundig is erkend in de Sovereign Currency Act 2018. Het is gaan samenwerken met een Israëlisch bedrijf om de initial coin offering (ICO) van de grond te krijgen. Of dat nog doorgaat is nog maar de vraag nu het leven van de president moeilijk wordt gemaakt. Door het uitgeven van 24 miljoen Sovereign tokens hoopte zij flink wat geld naar de eilanden te krijgen.

Niet alleen parlementsleden zijn geen voorstander van de plannen van de regering van de Marshall Eilanden. Ook bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gingen de alarmbellen af bij het horen van de plannen. Het maakte in een rapport van bijna 60 pagina’s in september al duidelijk waarom het geen goed idee is. Het fonds vindt het geen fijn idee dat een onderdeel van het internationale bankensysteem wegstuurt van de dollar en dan ook nog naar een cryptovaluta. Dit kan zorgen voor financiële instabiliteit waarschuwt het IMF. Zeker omdat er bijvoorbeeld geld kan worden witgewassen of terrorisme gefinancierd door de anonimiteit van digitale munten.

Afbeelding: COMSEVENTHFLT (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh