President ECB waarschuwde Italië achter gesloten deuren over begrotingstekort

De president van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi heeft zijn landgenoten geadviseerd gedisciplineerd om te gaan met hun begroting meldt Reuters. De Italiaanse bankier die in het verleden de centrale bank van het land aanstuurde is niet blij met het beleid van zijn thuisland. De Italianen en Europese Commissie staan nog steeds recht tegenover elkaar als het gaat om het begrotingstekort van de Italianen.

Draghi zou dat tijdens de Ecofin waar alle Europese ministers van Financiën deze week samenkwamen hebben gezegd tegen de Italiaanse minister Giovanni Tria. Voor het eerst in de geschiedenis wees de Europese Commissie een begroting van een lidstaat af. Over iets minder dan een week – op 13 november – moet de Italiaanse regering met een nieuw plan komen. Of Italie daar ook echt met veranderingen gaat komen lijkt wel onwaarschijnlijk. Ondanks deze afwijzing van het EC zijn er geen bindende consequenties aan verbonden.

Het zegt wel alles over de ramkoers van de Italianen. Die willen investeren in de economie terwijl de schuldenlast alleen nog hoger ligt in Griekenland binnen de unie. Tria wil graag dat er een uitzondering komt voor de Italianen om hun begrotingstekort op te laten lopen naar 2,4%. De Italiaanse vice-premier Di Maio vindt zelfs dat het beleid van zijn Vijfsterrenbeweging en andere regeringspartij de Lega een voorbeeld is voor de rest van de unie.

Stimuleren vs. schulden

Zij denken dat dit de enige manier is om de Italiaanse economie te stimuleren. Hun motto is vrij vertaald Italy First. In tegenstelling tot aan de andere kant van de oceaan leidt dat nationalisme niet tot handelsoorlogen. In Rome kiezen zij er voor om de portemonnee te trekken en de publieke uitgaven op te schroeven. Zo gaat de regering de pensioenleeftijd verder verlagen. Ook komt er een basisinkomen invoeren voor de allerarmsten in het land. Zo’n 6,5  miljoen Italianen hebben recht op de nieuwe uitkering. Dat zorgt er wel voor dat de al torenhoge staatsschuld – 130(!)% van het bruto binnenlands product – alleen maar verder gaat oplopen volgend jaar. Met het vorige kabinet werd nog afgesproken dat Italië ieder jaar het begrotingstekort met iets meer dan een halve procent zou laten terug lopen. Met de huidige plannen van premier Conte en consorten groeit het tekort volgend jaar met 0,8%.

Afbeelding: EU2016 SK (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh