Hoe rijke eigenaren van voetbalclubs de regels omzeilen en daarbij hulp krijgen van de UEFADeze week kwam naar buiten dat AS Monaco via een constructie via de Britse Maagdeneilanden de financiële regels voor Europese clubs wou omzeilen. Het is lang niet de enige club die deze week in actie komt in de Champions League en beschuldigd wordt van creatief boekhouden met hulp uit onverwachtse hoek. Bedrijven die loopholes proberen te vinden in de regels zijn er overal, de voetbalwereld is absoluut geen uitzondering. Ook dat de controlerende macht wel eens een oogje toeknijpt is niet uniek. 

Monaco kreeg hulp van een Nederlandse ondernemer en het hoofd Financial Fair Play van de UEFA Andrea Traverso. Kortom de grote man die moest toezien dat ploegen als Monaco werden gestraft bleek in chique restaurants de club advies te geven over hoe zijn eigen regels te omzeilen meldt het NRC. Net zoals veel voetbalclubs met rijke eigenaren had het een probleem met de Financial Fair Play regels. Hierdoor mogen clubs slechts een kleine gedeelte van hun budget aanvullen met geld uit de zakken van de eigenaar. De clubs moeten het grootste gedeelte van hun uitgavenpost zelf verdienen met merchandise, kaartjes en sponsordeals. Dat laatste wordt vaak aangegrepen om de regels te omzeilen.

Hollands complot

Zo was Monaco van plan over een periode van 10 jaar 1,4 miljard euro in de club te pompen. Dit zou worden verborgen als een sponsordeal met het bedrijf AIM, gerund door de Nederlander Bernard de Roos. De club uit het ministaatje speelt al jaren voor een paar duizend man en ook de inkomsten van sponsoren zijn niet al te hoog. Opeens zou het 140 miljoen euro extra per jaar binnen krijgen. Hiermee zouden boetes en eventuele uitsluiting van de Champions League worden voorkomen.

Een idee afkomstig van de commercieel directeur van de club Henri van der Aat, die daarvoor bij Ajax dezelfde functie bekleedde. Het ‘sponsorgeld’ zou echter van de eigenaar van Monaco vandaan komen. De Roos zou alles wat richting de club ging weer terug krijgen via een nepbedrijf dat geld overmaakte naar een andere firma van hem in Hong Kong. Uiteindelijk trok de Russische eigenaar Dmitry Rybolovlev de stekker uit het plan. AS Monaco ontkent ten stelligste dat het plan ooit is gemaakt.

Lang niet de enige

Het regent aantijgingen in de richting van verschillende clubs. Ook regerend Engels landskampioen Manchester City zou met slimme trucjes hebben geprobeerd aan de UEFA te ontkomen. Al kreeg het wel in 2014 een boete van 56 miljoen euro voor het overtreden van de regels. Nu komen er nieuwe aantijgingen van andere Engelse clubs. Volgens hen zou Manchester City’s jaarverslag vol staan met leugens.

De sponsoren die de club claimt te hebben zouden van vrienden van eigenaar sjeik Mansour zijn. Ze claimen meerdere mails in handen te hebben die hun punt bewijzen. Zo zou bij een sponsordeal ter waarde van 15 miljoen pond met Aabar maar slechts 3 miljoen echt bij het bedrijf vandaan komen. Een bestuurslid van de club stelt in een e-mail dat de rest van het geld “afkomstig is van alternatieve bronnen van zijne hoogheid” waarschijnlijk duidend op Mansour.

Ook de deal met hoofdsponsor Etihad zou stinken. Een mail van directeur Ferran Soriano over de deal zou verklaren hoe de zaak echt in elkaar steekt. Van een deal die 67,5 miljoen pond waard is zou maar 8 miljoen uit de zak van Etihad komen. De rest van het geld, 59,5 miljoen pond, moest komen van ADUG schreef Soriano aldus Der Spiegel. Oftewel de Abu Dhabi United Group, opgericht door sjeik Mansour en de holding waar Manchester City onder valt. De UEFA is voorlopig nog niet van plan een nieuw onderzoek in te stellen naar de club. Manchester City zegt dat de quotes uit de mails uit de context zijn getrokken.

‘Belangrijkste man in het voetbal keurde het goed’

Dat kan veranderen want het Duitse blad brengt deze week nog meerdere artikelen uit over de financiële perikelen van City. Ook blijkt daaruit dat de UEFA ondanks de leugens van Mansour en consorten veel te laks zou zijn geweest met de straf. Een van de schuldigen zou de huidige president van de FIFA zijn: Gianni Infantino (foto). De man die corruptie bij de organisatie moest terug dringen na het opvolgen van voetbalvijand nummer 1 Sepp Blatter. Hij zou de schimmige deals nog in dienst van de UEFA hebben goed gekeurd. Niet alleen bij Manchester City maar ook bij Paris Saint-Germain. Terwijl het de bedoeling is dat de sponsordeals marktconform zijn aldus de FFP-regels.

Wel heropent de voetbalbond het onderzoek naar die laatste club, de eigenaars komen ook uit het Midden-Oosten, dit keer uit Qatar. De eigenaren hadden daar hetzelfde probleem, ze konden niet meer onbeperkt geld pompen in hun project en zochten een oplossing. De UEFA sprak PSG eerder nog vrij maar duikt nu toch verder in de financiën van de Qatari’s in Parijs. Vorig jaar werd het beleid van de club sterk in twijfel getrokken. Ondanks de FFP-regels wist het wel ruim vierhonderd miljoen euro op te hoesten voor twee spelers. Ook hier ontkent de club alle aantijgingen en stapt zelfs naar het sporttribunaal CAS. Ook de FIFA ontkent aantijgingen en verdedigt haar president.

Afbeelding: Doha Stadium Plus Qatar (CC BY 2.0), via Flickr

 

Rayen Rudrasingh