Dit betekenen de uitslagen van de midterms voor het economisch beleid van Trump

De tussentijdse Congres verkiezingen hebben in Amerika het leven van president Trump moeilijker gemaakt. Zijn Republikeinse partij behield weliswaar een meerderheid in de senaat maar verloor in de Amerikaanse versie van de Tweede Kamer: het Huis van Afgevaardigden. Daardoor wordt het voor het voor Trump moeilijker om zijn economische plannen uit te voeren.

Met hun winst in het Huis kunnen de Democraten – net zoals de Republikeinen deden bij de vorige president Obama – enorm gaan dwarszitten. Het huis gaat namelijk over de begroting en dat zal de president waarschijnlijk meer problemen gaan opleveren. Het zorgt er ook voor dat geplande belastingmaatregelen van het Witte Huis onzeker worden. Trump wil de belasting bijvoorbeeld verlagen met 10% voor de midden- en lage inkomens.

De Democraten zullen de belastingverlagingen die hij al sinds zijn aanstelling invoert willen beperken. Verder wil Trump meer geld in de infrastructuur steken maar zal hard moeten vechten om daar het geld voor te krijgen. De voormalig zakenman heeft met zijn stimuleringsbeleid voor de economie een begrotingstekort gecreëerd van 779 miljoen dollar. Daarmee is het het grootste tekort uit de afgelopen zes jaar aldus RTL Z. Ook Trump’s eigen boekhouding kan onder de loep komen te liggen. Het Huis kan een commissie instellen om onderzoek te doen naar de belastingaangiftes van de president. In tegenstelling tot de meeste van zijn voorgangers heeft Trump deze nooit geopenbaard.

Constante factor

Waar de uitslagen van de midterms geen verandering in brengen is het conflict tussen Amerika en China. Het handelsbeleid is volledig de verantwoordelijkheid van de president. Vroeger lag deze verantwoordelijkheid ook bij het Congres maar dat is inmiddels overgedragen aan het Witte Huis. Daardoor is het nog goed mogelijk dat Trump zijn dreigementen richting China waarmaakt en nog meer belastingen op Chinese producten gaat invoeren. Op dit moment heeft Amerika al 250 miljard dollar aan spullen uit China belast met importheffingen. Hij heeft gedreigd nog 250 miljard aan goederen extra te gaan belasten.

Terug aan tafel

Ook al had het Congres daar wel macht over gehad was het nog geen uitgemaakte zaak dat de maatregelen (volledig) zouden worden teruggetrokken. Waar Democraten en Republikeinen het namelijk wel over eens zijn is dat China harder moet worden aangepakt. Ondertussen zijn de Chinezen van plan weer aan tafel plaats te nemen om over het handelsconflict te praten. “China en Amerika willen meer handel en economische samenwerking” aldus vice-president Wang Qishan tegenover CNBC. Later deze maand ontmoeten presidenten Donald Trump en Xi Jinping elkaar. Het zal de zoveelste mogelijkheid zijn dit jaar voor de landen om er uit te komen, eerdere gesprekken leidde tot niets.

Afbeelding: Gage Skidmore (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh