Pharming in de etalage; synergie of niet?

Pharming. De frequente lezers kunnen het inmiddels wel dromen of weghonen, afhankelijk van het instapmoment in het aandeel. De koers van het aandeel is vergelijkbaar met een ritje in een achtbaan: je weet dat het op en neer gaat, maar nooit hoe hard. Sommige mensen vinden dat hartstikke plezierig, anderen vluchten zich bij het verlaten naar de eerste de beste prullenbak of openbaar toilet om hun vluchtige ontbijtje van het wegrestaurant nog eens goed te bekijken. Maar nu lijkt er voor de zoveelste keer licht aan het eind van de conjuncturele tunnel.

Na de rumoerige afgelopen maanden steekt er inmiddels weer een adviesje de kop op. Ditmaal van Stifel, gerenomeerd analist op biotech-gebied. Eerder gaven ze al een koopadvies af van 1,80, om dit bij te schalen naar 1,55 in september. Dit laatste advies blijft gelden, maar wel met een interessante toevoeging: Pharming is de ideale overnamekandidaat.

Ja, dat is even slikken. Nederlands trots in handen van een enge Amerikaan of vlugge Aziaat? Het zou zomaar kunnen als we de analisten van Stifel mogen geloven. Door de toenemende omzetten van Ruconest en de hard lopende ontwikkelingen van de pijplijn, roemen de cijferfanatici van Stifel Pharming vanwege hun ‘commercieel gewaardeerd en unieke technologieplatform’. Stier Herman, eat your heart out.

Ruconest blijkt al langer geen losse flodder meer van Pharming. In Amerika gaat het lekker over de toonbank, maar mag het officieel nog niet worden gepromoot als preventief middel. Goedkeuring voor acute toepassing heeft het medicijn wel. Daarvoor lobbyen de Leidse vriendjes nog bij het FDA, die in september nog om extra informatie vroeg voor de goedkeuring van nieuw onderzoek. Daarnaast hadden we natuurlijk het schitterende Basel-rapport, waaruit bleek dat Ruconest een multifunctioneel middel lijkt te zijn. Handig, want naast de afzetmarkt voor acute zwellingen kan Pharming zo een hoop andere mensen genezen.Potentieel van miljarden

Cijfermatig is dat dan ook best interessant. Waar Ruconest afstevent op 135$ miljoen omzet in 2018 door toepassing voor HAE, kan Ruconest in 2019 en 2020 verder groeien. Onderzoeken naar de toepassing van Ruconest in gevallen van Pre-Enclampsia lopen lekker door en laten een marktpotentieel van 1,25 miljard dollar zien. Daarnaast hebben we de grote klapper nog, CIN, waar een marktpotentieel van 5 miljard dollar in de boeken staat. Als de onderzoeken van Pharming dus positief blijken, valt er meer dan genoeg te verdienen.

Terug naar de hoofdmoot: Pharming als overname kandidaat. Op de bij Pharming-fappers bekende fora wordt al sinds de begindagen van het bedrijf geroeptoetert over synergie, maar het is er nooit van gekomen. Nu heeft Stifel echter besloten hier toch gehoor aan te geven en Pharming als de perfecte overname kandidaat te bestempelen, samen met een viertal andere farmaceuten. Een grote speler op de markt zou baat kunnen hebben bij de technologie en patenten van de toko uit Leiden, dus de particuliere beleggers van het aandeel springen al een gat in de lucht. “Voor een tientje doe ik ze van de hand en teken ik!”, is een veelgehoord geluid op de fora.

Koersreactie

We zullen het zien, want van een echte koersreactie is het nog niet gekomen. Pharming plust momenteel 0,21% (dinsdag 12:00 uur) bij en tikt net de 0,94 aan, maar ook dit is een bekend gegeven bij het aandeel; enorme koersstijgingen hebben nauwelijks plaats gevonden na het beruchte Kempen-rapport.

Schermafbeelding 2018 11 06 Om 11.21.12

Of Pharming daadwerkelijk overgenomen gaat worden laten we even buiten beschouwing, maar het is en blijft wel een prachtig bedrijf met mooie ontwikkelingen. Op eigen kracht zou het bedrijf dermate meer potentieel hebben voor beleggers, maar door de lage koers is het vooral aantrekkelijk voor de kleine spelers en shorters. Helaas.

Disclaimer: zoals de toon doet vermoeden, zit deze tikgeit zelf in Pharming. Dit artikel kan en mag dan ook op geen enkele wijze worden gezien als advies of koers-sturend, louter als column en berichtgeving. DGP Media B.V. en de auteur zijn niet verantwoordelijk voor eventueel koersverlies.

 

Toevoeging: In een eerdere versie van dit artikel werd genoemd dat Ruconest nog niet actief mag worden gepromoot op de Amerikaanse markt. Dit betreft een Deense waarheid; acute toepassing van het medicijn is wél goedgekeurd door het FDA, preventieve echter niet. Het artikel is aangepast.

Joran-Lars

Veredeld tikgeit bij De Geldpers, ondernemer in de wondere wereld van het internet. Snapt niet helemaal wat een 'maximum snelheid' inhoudt. Beroepsmatig sponsor van het CJIB.