Nieuwe betaalservice wil miljoenen Venezolanen toegang geven tot crypto’s

Cryptovaluta Dash gaat een nieuwe betaaldienst lanceren in Venezuela. Met de nieuwe service wil Dash miljoenen nieuwe klanten bereiken. In het land dat in economische crisis verkeert en daardoor flink leunt op digitale munten kan nu ook via SMS cryptovaluta worden overgemaakt meldt CCN.

Dash probeert zijn al stevige aandeel in de Venozolaanse cryptomarkt uit te breiden. Met Dash Text kan er geld over gemaakt worden zonder een smartphone nodig te hebben. Die zijn niet de norm in het Zuid-Amerikaanse land net zoals goed internet. Daardoor is het een moeilijk en langdurig proces om geld over te maken of zelfs onmogelijk. Met de nieuwe dienst die momenteel in de beta-fase verkeert hoeven er alleen maar twee SMSjes worden gestuurd om een wallet aan te maken. Daardoor kan het potentiële klantenbestand in het land van Nicolás Maduro voor Dash flink groeien. Eenmaal af kunnen klanten van de twee grootste telecomproviders van het land gebruik maken van Dash Text. Volgens het bedrijf sturen vluchtelingen 2 miljard dollar aan betalingen naar huis. Venezolanen zoeken hun heil in crypto’s door de hoge inflatie van de Bolivar.

50,000% hogere prijzen

Het land verkeert in economische crisis sinds vier jaar geleden de belangrijkste inkomstenbron olie stevig in prijs kelderde. Daarnaast nam de regering van Maduro allerlei beslissingen die de crisis verergerden. Zo zette hij de waarde van de bolivar van vast aan de Amerikaanse dollar, met een wisselkoers van 10 bolivar voor een dollar.  Op het moment van schrijven is een dollar 248,520 bolivar waard. De inflatie is astronomisch hard opgelopen waardoor mensen niet meer aan eten kunnen komen en zij vluchten onder andere naar Curaçao. Veel mensen proberen hun kapitaal veilig te stellen door hun Bolivars in digitale munten te steken. De prijzen zijn met bijna 50,000% procent opgelopen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat het einde van de crisis nog lang niet in zicht is. Sterker nog het beleeft een van de grootste periodes van hyperinflatie aldus nu.nl. De inflatie van de bolivar zal dit jaar oplopen naar maar liefst 1 miljoen procent.

Ook de Venezolaanse overheid zelf heeft cryptocurrency omarmd. Zo werd vorig jaar bekend dat het zelf een crypto is gestart genaamd Petro. De munt steunt op de natuurlijke producten die het land rijk is, zoals olie, gas, goud en diamanten. Petro werd geïntroduceerd om financiële sancties van de Verenigde Staten te omzeilen. Door de maatregelen is Venezuela, dat lid is van de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC), bijna niet in staat om internationale betalingen te doen. De digitale munt zou deze problemen moeten oplossen maar zonder echt effect. Het land van Maduro wist wel 650 miljoen euro op te halen met intial coin offering van de munt.

Afbeelding: Crypto360 (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh