Fransen rusten niet en willen dit jaar nog de digitaks invoeren

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire wil voor het einde van dit jaar er nog uit komen met zijn Europese collega’s over zijn voorstel voor de digitaks. Daarmee is het de bedoeling dat grote bedrijven als Google en Amazon meer belasting gaan betalen over hun omzet in de Europese Unie. Er zijn alleen technische en geen politieke obstakels te overwinnen aldus de Fransman.

Le Maire heeft naar eigen zeggen nog vier weken om die technische obstakels glad te strijken. Dan vindt namelijk de volgende vergadering van de Europese ministers van Financiën plaats: Ecofin. De andere Europese grootmacht Duitsland moet nog wel even mee werken om dat voor elkaar te krijgen. De minister gaat dan ook ‘dag en nacht’ spenderen om met zijn “Duitse vrienden” de problemen op te lossen vertelde hij aan CNBC. De belastingconstructies van de grote techbedrijven zijn de Fransen een doorn in het oog.

Nu kan er via belastingparadijzen als Ierland en Nederland veel minder worden betaald. Terwijl de inkomsten  elders in de unie zijn verdiend waar hogere belastingen gelden. Dat wil Le Maire veranderen door de bedrijven belasting te laten betalen in het land waar ze het geld ook echt hebben verdiend. Dit gebeurt wel pas als het aan een van de volgende eisen voldoet: een bedrijf verdient meer dan 7 miljoen euro in een EU-land. Het heeft meer dan honderdduizend gebruikers in een jaar of er zijn 3000 contracten voor digitale diensten – zoals een Netflix-account of Spotify Premium – afgesloten met klanten.

Kritiek maar ook inspiratiebron

Er zijn ook criticasters van de taks, zo liet de Nederlandse staatssecretaris van Financiën Menno Snel eerder dit jaar weten ‘niet dolverliefd’ te zijn op het Franse voorstel aan de Telegraaf. Hij is meer fan van een wereldwijde aanpak om techbedrijven en hun belastingconstructies te beteugelen. Ook de Ieren en Zweden zien liever een andere oplossing. Anderen menen dat de digitaks innovatie aardig kan gaan belemmeren.

Ook de juristen van de Europese Commissie hebben twijfels over de rechtmatigheid van het plan. Toch heeft het Franse plan voor de digitaks wereldwijd interesse gewekt. Het FD meldt dat wereldwijd landen overwegen een soortgelijke belasting in te voeren. Vooral in Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen zoals Zuid-Korea, India en Chili kijkt men serieus naar het voorstel. De Verenigde Staten zijn juist weer niet blij met de taks en noemen het ‘discriminerend’ voor Amerikaanse bedrijven.

Britten al aan de slag

De EU en het Verenigd Koninkrijk gaan dan wel uit elkaar maar als het gaat om het harder belasten van techreuzen kunnen ze elkaar prima vinden. De Britten voeren namelijk hun eigen digital service tax in meldt The Telegraph. Daardoor worden de advertentie inkomsten van zoekmachines, sociale netwerken en online marktplaatsen belast op het eiland. Ook is deze puur bedoeld voor de megacorporaties. Er wordt namelijk pas belast bij inkomsten van boven de 500 miljoen pond en ook moet het bedrijf winstgevend zijn. Zo ontsnappen start-ups en kleine bedrijven aan de nieuwe maatregelen. Zelfs een techreus als Uber kan zo voorlopig in ieder geval nog ontsnappen aan de Britse regels omdat het geen winst maakt.

Afbeelding: Sens Commun (CC BY 2.0), via Flickr

 

Rayen Rudrasingh