Turkije lira

Inflatie in Turkije neemt toe met 25%

In Turkije zijn door de inflatie in het land de prijzen afgelopen maand met een kwart gestegen ten opzichte van oktober vorig jaar. De inflatie van zo’n 25% is te verklaren door de Turkse lira, die de afgelopen tijd sterk in waarde daalde.

Omdat de Turkse munt flink in waard is gedaald, is het voor Turkije veel duurder om dingen te importeren. Zo zijn de prijzen voor voedsel gestegen met maar liefst 29,3%. Dit brengt de Turken in de problemen, want het verzwakt hun internationale concurrentiepositie verder.

Voor ondernemers wordt Turkije met de hoge inflatie minder interessant, als het gaat om investeringen. De centrale bank probeerde in september het probleem nog te tackelen door de rente te verhogen, maar de inflatie bleef toch toenemen.

Twee weken geleden besloten ze echter dat de rente niet nóg verder verhoogd moest worden, daarom bleef het officiële rentetarief 24%. Deze zogeheten beleidsrente was 17,75%. Met dit instrument, de kortetermijnrente tussen de centrale bank en commerciële banken, kan de prijs van geld worden beïnvloed.

De inflatie van 25,2% is een record. In september steeg de inflatie ook, maar niet zo erg als in oktober. Volgens het FD is de prijsstijging vijf keer hoger dan de doelstelling van de Turkse centrale bank.

Afbeelding: KLMircea (CC BY-SA 2.0)

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.