Amerikaanse tech-aandelen hebben slechtste maand sinds de crisis

De Amerikaanse aandelenmarkt voor techbedrijven is op weg om de slechtste maand te draaien sinds de financiële crisis van 2008, dat meldt de Financial Times. Waar het vertrouwen in deze markt jarenlang erg groot was, vallen de cijfers van bijvoorbeeld Amazon en Alphabet erg tegen.

Beleggers trekken zich terug uit een markt waarin de wereld Apple als eerste bedrijf de biljoen dollar-grens zag passeren en later ook Amazon zag volgen. De Nasdaq had gisteren de slechtste dag sinds 2011 en heeft tot nu toe in oktober 9 procent verloren.

Nasdaq februari 2018 tot oktober 2018
Nasdaq februari 2018 tot oktober 2018, bron: Yahoo Finance

Wereldwijd

De aandelenmarkt voor Amerikaanse techbedrijven lijkt ook niet te kunnen ontsnappen aan een onrustig beursklimaat dat sinds een paar weken wereldwijd heerst. Met de dalingen zagen veel beurzen hun winsten van het hele jaar in rook opgaan. De S&P500, AEX, Nikkei, SSE en andere beurzen staan er allemaal slechter voor dan een maand geleden.

Cocktail van slecht nieuws

De dalende koersen lijken het gevolg van een cocktail van slecht nieuws. Zo is de handelsoorlog tussen de VS en China nog steeds gaan en stopt het stimuleringsbeleid van centrale banken. Ook zou men door andere signalen kunnen concluderen dat er een nieuw economisch tijdperk om de hoek staat. De steeds maar stijgende huizenprijzen koelen af, met al negatieve cijfers in Amerika. Daarnaast wijzen ontwikkelingen bij uitzendbureaus als Randstad en Adecco in dezelfde richting. Vaak blijkt dat als zij minder tijdelijk personeel aannemen, wat dus nu het geval is, dat de economische wind gaat draaien.

Afbeelding: Bill L (CC BY 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.