Voorspelling Musk komt uit en Tesla boekt weer eens winst

Tesla heeft over het derde kwartaal weer eens positieve cijfers geschreven. De elektrische autofabrikant boekte een winst van 273 miljoen euro. De verhoogde productiviteit bij het bedrijf van de omstreden topman van Elon Musk is nu ook terug te zien in de kwartaalcijfers. 

Daarmee is de voorspelling van Musk waarheid geworden. Enkele maanden geleden al gaf de topman aan dat Tesla dit kwartaal weer eens zwarte cijfers zou gaan schrijven. Een unicum in de geschiedenis van het bedrijf, want dat lukte pas voor de derde keer in acht jaar. Een jaar geleden leed Tesla nog een verlies van 527 miljoen euro. De totale omzet van het bedrijf is op dit moment 6,8 miljard euro. Eerder maakten wij al bekend dat Tesla veel meer auto’s wist te produceren in de maanden juli, augustus en september. Dat vertaalt zich nu ook in de financiële resultaten van het bedrijf.

Twee keer zoveel auto’s

Tesla heeft het afgelopen kwartaal ruim 80 duizend auto’s geproduceerd. Dat zijn er zo’n 40 duizend meer dan in het tweede kwartaal. Ook is het 80% meer dan het wist te produceren in heel 2017. Het betekent een nieuw record voor de fabrikant van elektrische auto’s. Het wist namelijk in het tweede kwartaal ook al een recordvolume aan auto’s van de band te laten rollen. De meeste auto’s die Tesla produceerde waren de Model 3 wagens. Het bouwde afgelopen kwartaal 52.239 van dit soort auto’s.

Daarmee heeft Tesla haar eigen doelstelling om tussen de 50 en 55 duizend auto’s van dit type te bouwen gehaald. Van de Model S en X wagens werden er bijna 27.000 geproduceerd. Het wil dit jaar in totaal 100 duizend van dit soort auto’s uit de fabriek laten rollen. Het aantal auto’s dat het bedrijf van CEO Elon Musk leverde aan klanten ligt op 83,500 in het derde kwartaal. Dat is een stijging van 80% ten opzichte van het volledige vorige jaar.

Afbeelding: Steve Jurvetson (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh