Rechter bepaalt dat crypto’s geen financieel middel zijn en zet Duitse waakhond buitenspel

De Duitse rechtbank heeft bepaald dat Bitcoin, Ethereum en andere cryptocurrency geen financieel middel zijn volgens de wetten van onze oosterburen. De Duitse financiële waakhond BaFin behandelde crypto’s wel op die manier. Een zaak van het BaFin tegen een cryptohandelaar leidde tot de uitspraak van de rechter meldt CCN.

BaFin had de man eerder dit jaar aangeklaagd voor het runnen van een platform waar cryptocurrency kan worden verhandeld. De klacht van de Duitse toezichthouder was dat hij een financiële dienst aanbood zonder een licentie van het BaFin. Eerst kreeg het ook gelijk en werd de man veroordeeld voor het illegaal aanbieden van financiële diensten. Dit is door een andere rechtbank nu weer teruggedraaid. Volgens de rechter hebben het BaFin en zijn collega de legale status van crypto’s niet goed ingeschat. De centrale bank geeft het niet uit en er is geen stabiele factor waarop de waarde kan worden gebaseerd. Voor de rechter is het dan ook duidelijk: bitcoin en anderen zijn geen financieel middel. Daardoor is bevestigd dat Duitsland digitaal geld is gaan behandelen als echt geld zonder dat de wet daar ruimte voor geeft.

Europa onduidelijk

Zo wijst de rechter er op dat het handelen van bitcoin dus kan zonder een BaFin licentie en gewoon legaal is. De Duitse instelling kreeg ook nog kritiek te verduren van de rechter. Deze vindt dat de waakhond haar grenzen te buiten is gegaan. Dat het BaFin’s taak niet is om invloed uit te oefenen op hoe de wetten worden geïnterpreteerd. De uitspraak betekent dat tot de Duitse politiek iets doet het BaFin niks te zeggen heeft over cryptovaluta. Tot die tijd valt het onder de autoriteit van de Europese Unie. De EU heeft wel wetten waardoor crypto’s belast kunnen worden, het heeft alleen niet gedefinieerd wat cryptocurrency nou precies is. Ook zijn er landen in de unie die wel bitcoin officieel hebben erkend in hun wetten.  Zo wordt de legale en financiële status van cryptocurrency in Europa steeds vager.

De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) liet eerder weten dat het onderzoekt of Initial Coin Offerings (ICO’s) gereguleerd moeten worden. Hierbij kijkt het een beetje af bij buren aan de andere kant van de oceaan, de VS. Al langer zijn er geluiden dat ICO’s gereguleerd moeten worden, omdat er flink op los wordt gefraudeerd met deze financieringsmethode. Uit een onderzoek dat in juli van dit jaar werd gepubliceerd, bleek dat er bij zo’n 80% van de ICO’s gefraudeerd werd. Voorzitter van ESMA Steven Maijoor, onder andere oud-voorzitter van de AFM, zei dat hij aan het onderzoeken was of ICO’s te reguleren zijn met de wetgeving die er nu al is. Ook wordt er gekeken hoe ICO’s de concurrentie beïnvloeden in de markt waar kapitaal wordt opgehaald. De ESMA gaf aan met de toezichthouders van de individuele landen elke ICO apart te gaan bekijken.

Afbeelding: Crypto News Daily (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh