Nokia: van marktleider naar weer meer bezuinigen en minder winst

Nokia heeft aangekondigd dat het flinke bezuinigingen gaat doorvoeren. Het bedrijf wil op jaarbasis 700 miljoen euro besparen en dat al in 2020 voor elkaar hebben. Hoeveel medewerkers uiteindelijk Nokia moeten verlaten daar doet het bedrijf nog geen uitspraken over. De mededeling komt tegelijk met de kwartaalcijfers van de Finse techproducent.

Daaruit blijkt dat de winst van de maker van de fameuze baksteentelefoon 3310 weer is terug gelopen. De Finnen boekten 27% minder winst vergeleken bij het derde kwartaal vorig jaar toen het 668 miljoen euro verdiende. Dit jaar komt de winst over dezelfde periode uit op 487 miljoen euro. De totale omzet komt voor het ooit razend populaire Nokia uit op 5,4 miljard euro. Daarmee blijft het bijna op hetzelfde niveau als een jaar eerder toen de omzet 5,5 miljard euro bedroeg. In 2016 zette het bijna 6 miljard euro om. De teruglopende inkomsten zorgen er voor dat er weer een nieuwe bezuinigingsronde wordt ingezet bij het bedrijf. Dat is niet de eerste keer, dit jaar eindigt namelijk een al eerder ingezette reorganisatie. Daarmee moest het Finse bedrijf al 1,2 miljard euro zien te besparen.

De ondergang van een gigant

Het is nu misschien moeilijk voor te stellen met de dominantie van merken als Apple en Samsung maar slechts tien jaar geleden was Nokia nog marktleider als het gaat om mobiel telefoons. Het verkocht in 2008 bijna een half miljard telefoons aldus Statista. Het werd echter aan alle kanten gepasseerd toen de wereld overstapte van het oude mobieltje naar de smartphone. De iPhone revolutioneerde de markt met zijn touchscreen en softwaresysteem. Het Androidsysteem van Google kwam in dezelfde periode tot bloei en werd door veel merken opgepikt. Bij Nokia bleven ze echter aan hun eigen software werken en die sloeg niet aan. Ook een deal om de telefoons te produceren voor het mobiele besturingssysteem van Windows bracht geen succes.

In de jaren daarna leed Nokia maar liefst 5 miljard euro verlies door de verloren strijd met voornamelijk Apple. De Finnen hebben hun mobiele tak verkocht aan Microsoft. Het bedrijf dat ons het spelletje Snake bracht via hun telefoons maakt inmiddels dus niet meer datgene waardoor het wereldwijd bekend werd. Wel worden er nog steeds Nokia telefoons geproduceerd omdat een bedrijf de licenties heeft overgekocht van Microsoft. In plaats daarvan zorgt Nokia er nu voor dat je de telefoons van hun voormalige concurrenten kan gebruiken. Het legt mobiele telefoonnetwerken aan en onderhoudt ze, wat dat betreft gaat de oude slogan Connecting People nog steeds op. Ook is het een concurrent geworden van ons eigen TomTom door zich op de navigatiemarkt te storten.

Afbeelding: Open Grid Scheduler (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh