Japan maakt cryptobeurzen de waakhond van hun eigen markt

De Japanse variant van de Autoriteit Financiële Markten heeft 16 cryptobeurzen de toestemming gegeven om de business te gaan reguleren. De Japan Virtual Currency Exchange Association (JVCEA) kan nu regels gaan opstellen voor de eigen industrie. Ook heeft het vanaf vandaag de taak om te werken aan de veiligheid van cryptocurrency meldt CCN.

Want het gaat nog wel eens fout met crypto’s op dat gebied. Frauduleuze bedrijven proberen van de relatief nieuwe markt gebruik te maken om snel geld te verdienen. Ook worden virtuele munten vanwege hun anonimiteit gebruikt om geld wit te wassen. Dit zijn allemaal zaken die de nieuwe waakhond moet gaan aanpakken na de heads up van de Japanse autoriteiten. Het idee van JVCEA kwam tot stand in april toen de Japanse cryptobeurs Coincheck te maken kreeg met een gigantische diefstal. Toen werd er maar liefst 450 miljoen euro aan cryptomunten gejat bij Coincheck. Ook werd er eerder dit jaar bij een andere Japanse beurs 50 miljoen euro gejat door criminelen.

100 pagina’s aan regels

Na twee maanden van intensief onderzoek van het Japans AFM werd vandaag uiteindelijk de aanvraag van het verband van cryptobeurzen goedgekeurd. Die hadden namelijk twijfels of de zestien verschillende beurzen wel gezamenlijk een effectieve waakhond kunnen vormen. Nu is het JVCEA officieel een ‘certified fund settlement business association’ en is het dus de aangewezen instantie bij conflicten. Vandaag bevestigt het op de eigen website dat het de licentie heeft ontvangen en heeft het meteen regels ingesteld. Er zou al een eerste versie van 100 pagina’s aan regels zijn opgesteld over hoe het reguleren van de Japanse cryptomarkt er uit moet gaan zien. Zo moeten privacy coins zoals Monero en Dash van de beurzen verwijderd worden. Ook komt er een totaalverbod op handel met voorkennis.

Afbeelding: Crypto News Daily (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh