Hervorming handelsregels op het programma in Canada, Amerikanen en Chinezen niet welkom

Twaalf handelsministers zijn gearriveerd in Canada om vandaag en morgen de toekomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) te bespreken. Er is vanuit verschillende hoeken veel kritiek op de huidige regels van het handelsorgaan. De twee grootste economieën op aarde Amerika en China zijn echter niet uitgenodigd voor deze bijeenkomst.

De Amerikanen mogen niet aan tafel verschijnen omdat Canada alleen met “like-minded” landen wil onderhandelen meldde Global News eerder deze maand. President Trump heeft zijn kritiek op de WTO absoluut niet onder stoelen of banken gestoken. Hij wil dat de WTO zijn land beter behandelt en zichzelf aanpast. Trump dreigde zelfs met het terugtrekken van Amerika uit de WTO. Ook blokkeert hij de aanstelling van nieuwe rechters voor de oplossing van handelsconflicten.

De Canadese internationale handelsminister Jim Carr verwacht dat de landen die vandaag in gesprek gaan op termijn Amerika wel willen overtuigen van het nut van de organisatie. Ze vinden het op dit moment echter beter om zonder de Amerikanen en ook de Chinezen verder te praten. Wel zullen onder andere de ministers van Australië, Brazilië, Kenia en Noorwegen vandaag in Ottawa aanschuiven. Ook de de Europese Unie zal mee gaan brainstormen over de toekomst van de WTO. Die werd 1n 1995 opgericht met de taak toe te zien op internationale handelsafspraken.

Het over een ding eens

Waar de EU en Trump het in ieder geval over eens zijn is dat er iets moet veranderen. Hoe die transformatie er uit moet zien is een ander verhaal. De Europese Commissie heeft ondertussen een plan gepresenteerd over hoe die hervorming er uit moet zien. De huidige regels zouden achterlopen op de moderne economie aldus eurocommissaris van Handel Cecilia Malmström. Zo vindt de politica dat online handel nauwelijks wordt gereguleerd. Ze wijst er op dat er te weinig regels van het WTO zijn die specifiek over handel via het internet gaan. Daarnaast moet de organisatie meer macht krijgen om bepaalde praktijken te kunnen aanpakken. Zo wil zij dat staatssubsidies om de nationale economie te stimuleren harder worden aangepakt. Ministers van Handel uit de G20 landen hebben eerder al benadrukt dat hervorming van de organisatie een urgente zaak is in een gezamenlijke verklaring.

Afbeelding: ELSA International (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh