EU en Italië op ramkoers: Rome buigt niet voor ‘dwaze regels’

Volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (foto, midden) moet Italië op één staan en niet meer luisteren naar ‘dwaze regels’ vanuit Brussel. Daarmee heeft de vicepremier van Italië gereageerd op de Europese Commissie die zijn begroting afwees. Dat zei hij in gesprek met een Italiaans radiostation. 

De Italiaanse minister is niet van plan om te buigen voor de wil van de EU, die wil dat de Italianen binnen drie weken met een nieuwe begroting komen. Een historische actie van de commissie want het keurde nog nooit een begroting af. Jaarlijkse keurt de commissie alle begrotingen van de lidstaten en stelt daarna meestal vragen. Bij de Italiaanse begroting was het verschil met de richtlijnen van de EU te groot en moest de commissie naar eigen zeggen wel de plannen van Rome afkeuren. Het lidmaatschap van Italië staat echter niet ter discussie volgens Salvini. Het land lapt de EU afspraken aan zijn designerlaars maar wil wel binnen de unie blijven aldus Salvini. De plannen voor de begroting die volgens hen voor de gewone Italiaan is gemaakt kosten de staatskas 37 miljard euro.

Begroting voor het volk

Regeringspartijen de Lega en de Vijssterrenbeweging willen het begrotingstekort sterk laten toenemen. Zij denken dat dit de enige manier is om de Italiaanse economie te stimuleren. Hun motto is vrij vertaald Italy First in tegenstelling tot aan de andere kant van de oceaan leidt dat nationalisme niet tot een handelsoorlog. In Rome kiezen zij er voor om de portemonnee te trekken en de publieke uitgaven op te schroeven. Zo gaat de regering de pensioenleeftijd verder verlagen en een basisinkomen invoeren voor de allerarmsten in het land. Zo’n 6,5  miljoen Italianen hebben recht op de nieuwe uitkering.

Dat zorgt er wel voor dat de al torenhoge staatsschuld – 130(!)% van het bruto binnenlands product – alleen maar verder gaat oplopen volgend jaar. Italië heeft na Griekenland de grootste nationale schuldenpost in de hele Europese Unie. Vandaar dat er negatief wordt gereageerd vanuit Brussel op de Italiaanse plannen. Met het vorige kabinet werd nog afgesproken dat Italië ieder jaar het begrotingstekort met iets meer dan een halve procent zou laten terug lopen. Met de huidige plannen van premier Conte en consorten groeit het tekort volgend jaar met 0,8%. Daarmee werkt het alles behalve mee aan het stabiel houden van de eurozone.

Afbeelding: Presidenza della Repubblica / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0 / GFDL 

Rayen Rudrasingh