Techbedrijven vangen hardste klappen op de beurs vandaag

Het gaat vandaag niet goed met de beurzen en specifiek de techbedrijven zowel op de Nederlandse als buitenlandse indices. Computerchip producent ASML zakte het hardst op de AEX en verloor bijna 4,5%. Een concurrent van het Nederlandse bedrijf, AMS verloor maar liefst 30% op de Zwitserse beurs. Ook de dit jaar spectaculair gegroeide betalingsverwerker Adyen kon zich niet onttrekken aan de malaise bericht het FD.

Zoals wel vaker dit jaar zijn ze het slachtoffer van de angst van de financiële markten. Er is echter meer aan de hand dan alleen nerveus wordende beleggers. De berichten vanuit de branche waren niet positief vandaag. Het droeg er allemaal aan bij dat de AEX even op zijn laagste punt van dit jaar stond op 511,49 punten. Ook in de rest van de wereld staan de beurzen in het rood. De grote daling van AMS – een leverancier van Apple – heeft te maken met teleurstellende verwachtingen. ICT-bedrijf Atos raakte 17% kwijt na een omzetwaarschuwing voor dit jaar. Een concurrent van Adyen genaamd Ingenico paste haar omzetverwachtingen bij naar beneden. Adyen zelf verloor zelf bijna 8% op de AMX index vandaag.

Grimmige tijden?

Ook vorige week kleurden veel beurzen rood. De volgende zaken spelen zeker mee zoals de handelsoorlog tussen de VS en China. Er zijn signalen dat de maatregelen waardoor de grootmachten elkaar de ene na de andere heffing op hebben gelegd een negatief effect begint te hebben op bedrijfsresultaten. Ook zijn na het jarenlang stimuleren van de economie centrale banken begonnen met zich terugtrekken uit die rol. Daardoor lopen de rentes op en wordt er gegrepen naar de staatslening oftewel obligaties. Die nu een concurrent zijn geworden van aandelen qua rendement en een stuk zekerder. Al gebeurt dit wel vaker en lost de markt het probleem van de rente vanzelf weer op.

Ook is de inflatie al tijden laag en stijgt amper, mocht deze stevig oplopen komt de markt onder druk te staan. Ondertussen stijgen in Amerika de lonen op de arbeidsmarkt vanwege krapte. Dat heeft een effect op de lonen die met bijna drie procent zijn gestegen en stimuleren zo de inflatie. Ook zijn Amerikaanse bedrijven bezig met de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Daar worden door lagere belastingen grote winsten verwacht. Mochten deze er niet komen kan dat een neerwaartse spiraal in stand houden.

Afbeelding: Jorden Esser (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh