Davos in the Desert: de promoconferentie die verandert in anti-reclame

Op het Future Investment Initiative moet de crème de la crème van het zakenleven overtuigd worden om te investeren in Saoedi-Arabië. Vandaag begint de tweede editie van de conferentie met de bijnaam Davos in the Desert. Vernoemd naar de jaarlijkse samenkomst van macht en geld in het Zwitserse Davos.  Alleen de top van het zakenleven heeft de afgelopen tijd aangegeven niet meer af te willen reizen naar Riyadh.

Het was de bedoeling dat topmannen van financiële reuzen als JPMorgan, BlackRock en Blackstone aanwezig zouden zijn om te praten over de investeringen van de toekomst. Ook andere bedrijven van automakers tot mediabedrijven willen niks meer met de Saoedische conferentie te maken hebben. De reden is het verdwijnen van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Sinds het begin van deze maand was hij vermist. Saoedi-Arabië heeft schuld erkend en 18 mensen zijn opgepakt in verband met zijn moord.

Een ruzie op het Saoedische consulaat in Istanboel zou uitgelopen zijn op het wurgen van Khashoggi aldus onderzoekers. Daarnaast werd de journalist – die bekend stond vanwege zijn kritiek op de leiders van zijn land – in stukken gehakt na zijn dood. De situatie zorgt voor geschokte reacties vanuit de politiek en het bedrijfsleven. Vandaar dat Davos in the Desert waarschijnlijk de komende twee dagen een stuk minder investeerders over de vloer krijgt dan vorig jaar.

Mislukte promo

De zaak rond de vermoorde Khashoggi heeft een evenement dat Saoedi-Arabië had moeten promoten veranderd in een protest tegen zijn praktijken.  Al langer stroomt het afzeggingen voor het Future Investment Initiative. Een lange lijst bedrijven heeft zijn aanwezigheid bij die conferentie geannuleerd. Ook de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde is niet aanwezig. Sommigen gaan zelf verder en bevriezen zelfs hele projecten in het land. Miljardair en oprichter van multinational Virgin Richard Branson wil voorlopig geen zaken meer doen met Saoedi-Arabië. De Brit meldde vorige week voorlopig nog te wachten met een investering van een miljard dollar in het olierijke land. Ook heeft onze eigen Neelie Kroes zich voorlopig terug getrokken als bestuurslid bij een Saoedisch toerisme project.

Afbeelding: BreakingTravelNews (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh