Wallstreet-vehikel Bakkt wil institutionele investeerders in november aan bitcoinfutures helpen

Bakkt is op schema om hun cryptovaluta-futures-handelsplatform voor ‘fysieke’ Bitcoin in november te lanceren. De handelsbeurs is een initiatief van moederbedrijf Intercontinental Exchange (ICE), dat het meest bekend is als het moederbedrijf van de New York Stock Exchange (NYSE). Bakkt wordt een belangrijke schakel om institutionele investeerders toegang te geven tot de cryptomarkt. In tegenstelling tot bestaande platformen wordt er bij Bakkt wél afgerekend in echte bitcoins.

Bakkt begint in november met de eerste tests en het onboarden van de eerste cliënten en zou in december al haar deuren kunnen openen voor het grote publiek. Dat gaf CEO Kelly Loeffler van Bakkt te kennen in een pas verschenen post op Medium. Als de Amerikaanse toezichthouder CFTC tenminste instemt met de plannen, maar daarover lijken ze bij Bakkt gunstig gestemd. Verder maakte zij bekend dat de organisatie Adam White als Chief Operating Officer heeft aangetrokken. De keuze voor Adam White is opmerkelijk omdat hij bekend staat als één van de eerste medewerkers van Coinbase.

Bakkt – Backed by bitcoin

Bitcoin futures-contracten zijn geen nieuw fenomeen. Vorig jaar openden de eerste bitcoinfutures-markten, waarbij de lancering van de CME en CBOE futures markten eind 2017 voor groot nieuws zorgden. Volgens analisten hebben deze grote invloed gehad op de gigantische waardestijging en daaropvolgende waardedaling van de bitcoinprijs.

Tot grote teleurstelling van menig crypto-investeerder zorgden deze futuresmarkten niet voor het positieve markteffect waarop werd gehoopt; de koers van bitcoin stortte vrijwel direct in na de lancering van de CME-futuresmarkt. Een van de oorzaken die hiervoor vaak wordt genoemd, is het feit dat er bij de CME- en CBOE-futures markten niet wordt gehandeld in ‘echte’ bitcoins, maar in derivaten van bitcoins die worden geprijsd, betaald en afgerekend in dollars. Op geen enkel moment worden er dus échte bitcoins verhandeld.

Fysieke bitcoin

Het vernieuwende dat Bakkt op de markt brengt is de introductie van Bitcoin-futures markten waarbij er wél wordt gehandeld met echte bitcoins als onderpand. Of, zoals Bakkt ze zonder enige schijn van ironie benoemt: ‘fysieke’ bitcoins. De naam Bakkt is dan ook een woordspeling op het Engelse ‘backed’ wat zinspeelt op het feit dat er bij Bakkt daadwerkelijke bitcoins als onderliggend handelsobject worden gebruikt. Dus geen ‘virtuele bitcoins’ die enkel op papier bestaan.

Dit betekent dat elke verkoop op het Bakkt-platform van tevoren met echte bitcoins moet worden gefinancierd en in echte bitcoins wordt afgerekend. Dat impliceert dat de handel op het Bakkt-platform een merkbaar effect zal hebben op de markt, waarbij natuurlijk gehoopt wordt dat de grote spelers van Wall Street via Bakkt eindelijk de overstap naar cryptovaluta zullen maken en hun miljoenen in daadwerkelijke, échte bitcoins investeren. Bakkt verlaagt de drempel verder door het beheer en de beveiliging van de bitcoins die op het platform worden verhandeld zelf op zich te nemen. Ook biedt het garanties en zekerheden die voor veel institutionele beleggers essentieel zijn om de markt te betreden.

Hooggespannen verwachtingen

Een futurescontract is vergelijkbaar met de meer bekende optie. Bij een optie koop je het recht om op een bepaalde datum iets voor een bepaalde prijs te kopen, terwijl dit bij een futurescontract een plicht is. De verwachtingen rondom Bakkt zijn hooggespannen en dat is niet voor niets. Bakkt wordt namelijk opgezet door één van de meest reputabele financiële instellingen in de wereld: het moederbedrijf van de New York Stock Exchange (NYSE), de Intercontinental Exchange (ICE).

Het wordt verder gesteund door Microsoft, Starbucks en de Boston Consulting Group (BCG) en een waslijst aan grote investeerders zoals Galaxy Digital, Fortress Investment Group en Pantera Capital, om er maar een paar te noemen. Niet alleen betekent dit dat Bakkt kan rekenen op voldoende financiële middelen, maar ook kan het gebruik maken van bestaande technologische infrastructuur en een bestaand framework dat voldoet aan de eisen van de wetgever. Naar verwachting zal Bakkt ook flink profiteren van de reeds bestaande reputatie en vertrouwensband met relaties van NYSE:ICE.

Tom Lee (Fundstrat) over Bakkt

Fundstrat’s Tom Lee, een bekende uit de wereld van cryptovaluta en regelmatige gast op CNBC’s Fast Money, had via Twitter het volgende over Bakkt te zeggen:

Over het belang van moederbedrijf ICE schreef hij:

Met crypto afrekenen bij Starbucks

Hoewel Bakkt zich in de eerste instantie richt op de institutionele investeerders en de futuresmarkt houden de plannen daarmee niet op. Achter de samenwerking met Starbucks schuilt bijvoorbeeld ook het verlangen om het mogelijk te maken via Bakkt bij de koffiegigant te betalen. Starbucks heeft inmiddels bekend gemaakt dat het nadrukkelijk niet de bedoeling is dat er in hun filialen met cryptovaluta koffie zal worden gekocht, maar wél dat het mogelijk wordt dat klanten via Bakkt eenvoudig hun cryptovaluta kunnen verkopen voor dollars die zij bij de koffieketen kunnen besteden. Dat lijkt een kleine strategische nuance waar de gemiddelde klant dankzij Bakkt misschien weinig van merkt maar welke het bedrijf vermoedelijk voordelen oplevert met betrekking tot regelgeving en boekhouding.

Dit artikel verscheen eerder op Bitcoin Magazine.

BitcoinMagazine.nl

Vriendjes van de BV. Schrijven over bitcoin en andere crypto's. Ook in te huren voor feesten en partijen.