Uber haalt 2 miljard dollar op met rommelobligaties in aanloop naar beursgang

Uber heeft twee miljard dollar opgehaald met het verkopen van zogenaamde rommelobligaties. Dit zijn obligaties die bedrijven uitgeven met een negatief investeringsadvies maar wel een hoog rendement. Zo verkocht de taxiapp voor anderhalf miljard dollar van deze obligaties met een looptijd van 8 jaar en een marge van 8%. Meer dan de 1 miljard dollar aan obligaties die het van plan was te verkopen meldt CNBC..

Naast de rommelobligaties heeft Uber eerder 15% van haar aandelen verkocht voor 48 miljard dollar. Uber is in trek vandaar dat het deze ‘junk sale’ organiseerde voordat het de stap maakt naar de beurs in 2019. Volgend jaar wil Uber – een van de meest waardevolle niet beursgenoteerde bedrijven  – haar entree maken en dat kan een spectaculair debuut gaan worden. De taxiapp zou wel eens meer dan 100 miljard dollar opleveren als het voor het eerst verkocht wordt op de markt. Het record staat op naam van Alibaba dat 21 miljard dollar ophaalde bij haar Initial Public Offering (IPO). Eerst was de verwachting dat dit rond de 72 miljard dollar zou losweken bij investeerders.  Een deal met Toyota om zelfrijdende auto’s verder te ontwikkelen en een investering van 500 miljoen dollar van de Japanners maakte Uber nog populairder.

Uberveel waard

Deze week werd bekend dat meerdere banken op Wall Street hun waarderingen van Uber naar het bedrijf hadden gestuurd. De uitgelekte stukken lieten een waardering zien die nog hoger ligt op 120 miljard dollar meldt Wall Street Journal. Hun IPO vermorzelt zoals het er nu voorstaat dus die van recordhouder Alibaba. Ondanks dat de opbrengst van een beursgang historisch zou zijn is het nooit rustig rond de taxiapp. Zo werd Uber onderzocht op verdenking van een loonkloof tussen mannen en vrouwen. Ook heeft het de Amerikaanse justitie achter zich aan. Het bedrijf heeft zich eventueel schuldig gemaakt aan omkoping. Ook is er omstreden software die Uber-chauffeurs gebruiken. Het moet hen helpen de diensten die officieel het transport in een bepaalde stad of streek beheren te ontlopen. De CEO van Uber denkt niet dat de lopende onderzoeken een rol zullen spelen in de timing van de beursgang.

Afbeelding: Uber.com

Rayen Rudrasingh