Europese belastingdiensten van miljarden beroofd door dividendfraude

Meerdere Europese belastingdiensten, waaronder onze eigen, zijn de afgelopen jaren met dividendfraude van tientallen miljarden euro’s beroofd door ‘bendes’ van bankiers, handelaren en hedgefondsen. Dat nieuws komt van de onderzoeksjournalisten van Follow the Money, die onderdeel zijn van een internationaal mediaproject onder de naam The CumEx Files. 

Uit het onderzoek blijkt dat bankiers en brokers tussen 2001 en 2016 op georganiseerde wijze meer dan 50 miljard euro bij de Europese belastingdiensten hebben losgepeuterd. Dit deden zij door middel van zogenaamd ‘dividendstrippen’. Dat strippen bestaat weer uit CumEx en CumCum. Simpel gezegd wordt er bij CumEx meerdere keren geld teruggevraagd over dividendbelasting, die in feite maar één keer is betaald.

Deze CumEx deed zich voor in Denemarken, België, Oostenrijk, Zwitserland en Noorwegen. In Duitsland werd met deze fraude het meeste geld buitgemaakt. In Nederland deed dividendstrippen zich ook voor: volgens onze Belastingdienst had de zakenbank Morgan Stanley minimaal 152 miljoen euro onterecht geclaimd. De Nederlandse Bank zegt dat het niet is uitgesloten dat dividendstrippen nog steeds in Nederland gebeurt.

Vrijwel alle zakenbanken – Goldman Sachs, Morgan Stanley en toentertijd Fortis – deden aan het spelletje mee. Schrijnend detail: nadat ze met het uitbreken van de crisis in 2008 waren gered met belastinggeld, gingen ze er gewoon vrolijk mee door. Betrokkenen beweren echter dat er niets illegaals is aan wat ze doen.

Nederland

Het schandaal kwam in Duitsland al eerder bovendrijven. In 2013 ontstond ophef over deze fraude en in 2016 werd deze verboden. Er volgde een parlementaire enquête, waarin ABN en ING ook werden genoemd. Daarmee kreeg het schandaal in Nederland ook enige aandacht. ABN had echter geweigerd te antwoorden op vragen uit de enquête. Het bleek dat de bank bij de beursgang in 2015 rekening had gehouden met eventuele claims die uit deze fraude zouden voortkomen.

The CumEx Files

Het project The CumEx Files is een samenwerking tussen meerdere nieuwsorganisaties zoals het Nederlandse Follow the Money, het Frans Le Monde, het Duitse Die Zeit en persbureau Reuters. Alle media publiceerden vandaag de eerste stukken en zullen in de komende weken meer nieuws brengen.

 

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.