EU laat rechtszaak over miljarden Ierse staatssteun aan Apple via belastingdeal vallen

De Europese Commissie is niet meer van plan Ierland aan te klagen voor het verlenen van staatssteun aan Apple. Ierland had namelijk 13 miljard euro aan belasting niet geïncasseerd bij het bedrijf van CEO Tim Cook door een belastingdeal. De EU was daar alles behalve blij mee en beveelde de Ieren het bedrag alsnog te incasseren meldt Independent.

De Ieren maakten zich volgens de commissie schuldig aan het geven van onterechte belastingvoordeeltjes aan Apple. Dat is volgens de Europese wet en -regelgeving niet toegestaan. Dat gebeurde in 2016 en toen werd ook een harde deadline aan Ierland gegeven. Het bedrag moest op 3 januari 2017 bij de Ierse belastingdienst binnen zijn. Zij tekenden protest aan bij het EU-hof. Apple en Ierland vinden namelijk dat hun belastingafspraken geen enkele regel overtreden.  Toen op de opgelegde datum het geld van Apple nog niet binnen was besloot de Europese Commissie de Ieren voor de rechtbank te slepen. Het niet innen van de belasting zien de commissarissen als directe staatssteun aan het Amerikaanse techbedrijf.

0.005% belasting

Uiteindelijk had de EU-lidstaat vorige maand de achterstallige belasting met rente binnen van Apple. In totaal heeft het 14,3 miljard euro overgemaakt naar Dublin waarvan 1,2 miljard euro rente is. Vandaar dat de EU nu besluit om de rechtszaak te schrappen. Via een constructie met dochterbedrijven kon Apple jarenlang wegkomen met het betalen van hele lage winstbelastingen op het eiland. Aan het begin van het decennium betaalde het een procent belasting. Vier jaar geleden wist het maar 0,005% winstbelasting te betalen aan Ierland. Na dat jaar heeft Apple wel haar bedrijfsstructuur in Ierland veranderd. Met de beslissing van de Europese Commissie is de zaak nog niet ten einde. De bezwaren die Ierland en de techreus hebben ingediend tegen de originele aanklacht van de EU lopen nog. Het geld blijft bij een derde partij tot dat er een uitspraak volgt in de zaken.

Afbeelding: Håkan Dahlström (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh