EU gunt Britten optie op een jaartje uitstel van Brexit

Het Verenigd Koninkrijk hoeft definitief de EU niet volgend jaar te verlaten. De 27 overgebleven lidstaten geven onderhandelaar Michael Barnier en de Britten een jaar extra de tijd. Dat is de conclusie van de Brexittop gisterenavond waar de regeringsleiders bijeen zijn gekomen om te keuvelen over de toekomst van de scheiding. De Britten moeten wel instemmen met de verlenging van de moeilijk lopende onderhandelingen.

Gisteren doken er al geruchten op dat de looptijd van de gesprekken verlengd zou worden. Het uit elkaar gaan van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hoeft voorlopig nog niet te eindigen zonder afspraken. Het leek er namelijk lang op dat het land van premier Theresa May zonder deal maart volgend jaar de unie zou gaan verlaten. Meerdere plannen zowel van Britse als Europese kant sneuvelden op voor beide kanten lastige issues. Barnier en May moet elkaar zien te vinden als het gaat om de toekomstige handelsrelatie tussen Londen en Brussel. Ook moeten zij bepalen hoeveel ponden de Britten moeten overmaken naar de EU-rekening. Dat zijn de plooien die politici aan beide kanten verwachten wel glad te kunnen strijken.

Onzichtbaar struikelblok

Het grootste obstakel is de grens die het Verenigd Koninkrijk heeft met Ierland. Zo is er nog geen overeenkomst in zicht over de grens tussen het Europese Ierland en straks niet meer Europese Noord-Ierland. De EU en Britten hebben nogal verschillende oplossingen voor dit probleem. De EU wil Noord-Ierland niet meetellen als buitengebied en wil daarom de grens in Ierse zee willen leggen. Dit houdt in dat een gedeelte van het Verenigd Koninkrijk nog steeds Brits is maar onder Europese regels valt. Theresa May zit hier dan ook niet op te wachten omdat het de soevereiniteit van de Britten aantast.

Banner Ad

Wat straks een buitengrens zal moeten worden van de EU wordt nu nog in ieder geval de ‘onzichtbare grens’ genoemd. Hij loopt door huizen, boerderijen en wegen zonder enige belemmering te vormen. Wie via de snelweg M1 van de Ierse hoofdstad Dublin naar de Noord-Ierse hoofdstad Belfast reist zal niet snel merken een ander land binnen te rijden. Geen bord dat aangeeft welk land je verlaat en welk land je binnen komt, zoals bij iedere andere grens in Europa het geval is. De eerste hints worden gegeven door de borden langs de weg die de afstanden opeens aangeven in het Britse miles in plaats van de Ierse kilometers.

Afbeelding: muffinn (CC BY 2.0), via Flickr

 

 

Rayen Rudrasingh