Wiet: de groeimarkt die miljarden waard is en er vandaag miljoenen potentiële klanten bij krijgt

Canada behoort vanaf vandaag tot het selecte clubje landen waar recreatief wiet mag worden gebruikt. In juni stemde het parlement in met de Cannabis Act waardoor Canadezen kleine hoeveelheden cannabis mogen bezitten. Ook creëert het nieuwe klanten voor de vele Canadese bedrijven die bezig zijn met de productie ervan. 

De legale wietmarkt – niet alleen in Canada maar in heel Noord-Amerika – is booming buisness. Zeker nu er miljoenen potentiële klanten bijkomen die legaal kunnen worden bereikt. De markt zal de komende jaren als een brandend jointje doorgaan. De hele legale wietmarkt is in 2022 uitgegroeid tot een markt ter waarde van 20 miljard dollar volgens Forbes. De nieuwe wetgeving is niet alleen gunstig voor de gemiddelde stoner maar ook voor meerdere Canadese bedrijven. De bedrijven zijn in sommige gevallen al jaren actief op de beurs. Zoals Canopy Growth dat maandag haar koers zag stijgen op de New York Stock Exchange (NYSE). Het kondigde aan een cannabis onderzoekinstituut over te hebben genomen in ruil voor 16,6 miljoen euro cash en duizenden aandelen. Hierdoor hoopt het een gouden ontdekking te doen waardoor het sneller wiet kan produceren. Gevolg is dat op het moment van schrijven een aandeel Canopy Growth 10 Canadese dollars meer waard is dan bij de slotstand vorig week.

Veelbelovend maar onzeker

Ook is er de wietreus Tilray dat zich net als Canopy Growth bezig houdt met onderzoek naar en productie van wiet. Het is er in geslaagd om een wereldwijd klantenbestand op te bouwen. Het levert aan overheden, onderzoekers, ziekenhuizen en mensen die het zelf aanschaffen als medicijn. Tilray had dit jaar de primeur als het gaat om een beursgang van een wietbedrijf op de Nasdaq. Bij het publiek gaan op de beurs haalde het bedrijf 153 miljoen dollar op. Opmerkelijk is vooral dat het dat kapitaal wist binnen te slepen met een kleine uitgave van aandelen vergeleken bij haar concurrenten. De koers van de wietbedrijven schommelt wel heftig. Vorig maand stond een aandeel Tilray nog even op de 300 dollar aldus Fortune. Een kleine maand later schommelt het aandeel rond de 156 dollar op de Nasdaq. Niet alleen individuele bedrijven gaan mee in de hoge pieken en diepe dalen maar werken door op de hele markt. De wietmarkt is dus een onvoorspelbare waar er de komende jaren een hoop geld net zo snel valt te verdienen als te verliezen.

Afbeelding: Mark (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh