Richard Branson en Virgin boycotten Saoedi’s vanwege vermiste journalist

Miljardair en oprichter van multinational Virgin Richard Branson (rechts) wil voorlopig geen zaken meer doen met Saudi-Arabië. Hij wil eerst de uitkomst zien van de zaak rond de vermiste journalist Jamal Khashoggi. De Saoedi’s ontkennen iets met de zaak te maken te hebben en slaan terug door af te zien van de Virgin Hyperloop.

Branson meldde voorlopig nog te wachten met een investering van een miljard dollar in het olierijke land. Er stond een ontmoeting gepland tussen Virgin en Saoedi-Arabië maar anderhalf uur na zijn uitspraak kreeg het bedrijf van Branson al telefoon. De Saoedi’s zijn voorlopig niet meer geïnteresseerd in het project. Er lagen plannen op een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren naar de Hyperloop. Een idee van Elon Musk waardoor treinen door buizen kunnen reizen door middel van luchtdruk. Voorlopig kan Virgin een andere partner zoeken voor dat onderzoek. Al sluit het land in het Midden-Oosten niet uit dat het in de toekomst weer samenwerkt met Branson. De minister van Transport en het bedrijf voeren al ruim anderhalf jaar onderhandelingen.

Khashoggi

Branson is absoluut niet alleen als het gaat om het ‘boycotten’ van Saoedi-Arabië. Zo heeft onze eigen Neelie Kroes zich voorlopig terug getrokken als bestuurslid bij een Saoedisch toerisme project.  Er staat een volgende week een jaarlijkse meeting op het programma in het land over investeringen van de toekomst. Een lange lijst bedrijven heeft zijn aanwezigheid bij die conferentie geannuleerd. Van de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tot grote financiële instellingen. HBSC, New York Stock Exchange, JP Morgan en Blackrock reizen niet af.

Ook andere bedrijven zoals Google, Uber en Sotheby’s laten het overleg links liggen. Oorzaak voor de bekoelde samenwerking is de vermissing van journalist Jamal Khashoggi. Sinds het begin van deze maand is hij vermist. Hij is voor het laatst gezien op het Saoedisch consulaat in Istanboel. Sindsdien is er niets meer van de journalist vernomen. Khashoggi is een grote tegenstanders van het huidige beleid in Saoedi-Arabië. Enkele jaren geleden begon hij een nieuwszender, die werd al snel van de buis gehaald vanwege zijn kritiek op het regime. Er wordt gespeculeerd dat hij om het leven zou zijn gebracht.

Afbeelding: William Murphy (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh