TomTom raakt Volvo kwijt als klant maar verwacht meer winst te boeken

TomTom levert niet langer navigatiesystemen aan Volvo, het nieuws komt tegelijkertijd met de nieuwe kwartaalcijfers van het Nederlandse bedrijf. TomTom verwacht dit jaar een hogere omzet te draaien dan de eerder verwachte 825 miljoen euro en komt in de cijfers van het derde kwartaal uit op een prognose van zo’n 850 miljoen euro. Ook heeft de navigatieboer de winstmarge voor 2018 positief aangepast.

Nu verwacht TomTom een winst van minstens 0,35 euro per aandeel te boeken. Wel kreeg het vandaag weer een tik op de beurs. Door het nieuws over Volvo raakte de navigatieproducent ruim 6 procent kwijt op de AMX, de beurs voor middelgrote bedrijven. Met het vertrek van de Zweedse autofabrikant levert TomTom rond de 50 miljoen euro in aan orders. De Zweden hebben net zoals andere autofabrikanten besloten om de navigatiesystemen van Google te gaan gebruiken. Wel blijft het op andere manieren samenwerken met Volvo. Zo blijven de bedrijven gezamenlijk werken aan auto’s die zelfstandig rijden. Het vertrek van de Zweden heeft dus geen impact op de omzet van dit jaar die met 25 miljoen euro is bijgesteld voor 2018.

Niet de enige die voor Google kiest

Het had zich net hersteld van het feit dat ook Mitsibushi, Renault en Nissan in de toekomst hun navigatiesystemen ook laten aanleveren door het bedrijf bekend van de zoekmachine. Voordeel voor TomTom is dat de deals die nu in de autobranche worden gesloten, gaan over auto’s die pas jaren later ook echt bij de autodealer komen te staan. Daardoor hebben de deals waardoor het bedrijf aan de kant is geschoven nog niet direct effect op de omzet. TomTom wist weer wat te winnen door een onderdeel genaamd Telematics in de showroom te zetten.

Dat houdt zich bezig met navigatiesystemen leveren aan de transport- en leasesector en wordt daarom afgestoten. Op die manier kan TomTom zichzelf helderder te profileren en heeft volgens het bedrijf niks te maken met de klappen op de beurs. Het onderdeel is al langer gewild, sinds afgelopen zomer is er interesse voor Telematics. Vorig jaar behaalde het een omzet va 162 miljoen euro. Het afgelopen kwartaal groeide het harder dan welke tak dan ook van TomTom.

Afbeelding: Tony Austin (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh