Top Nederlandse bedrijfsleven gaat op bezoek bij Rutte door onderkoelde relatie

Minister-president Mark Rutte ontvangt vandaag in het Catshuis vijftien topmannen van AEX genoteerde bedrijven. Onder andere Jan Hommen van Ahold, Jeroen van der Veer van Philips en Hans Wijers van de ING zullen met de premier in gesprek gaan. Het overleg vindt plaats op verzoek van de topmannen die niet meer de boemannen van het Binnenhof willen zijn.

Zij vinden namelijk dat de relatie tussen de politiek en het bedrijfsleven niet meer hetzelfde is. Deze is door zaken zoals het gedoe rond de dividendbelasting, Unilever’s gecancelde verhuizing en de witwasaffaire bij ING onderkoeld geraakt. Ook het vestigingsklimaat in Nederland is een van de agendapunten vandaag. Het afschaffen van de dividendbelasting – dat nu weer op losse schroeven staat – is een van de manieren waarop de regering dat klimaat gunstig wil houden. Op voorspraak van Nederlandse multinationals die daarvoor hebben gelobbyd. Tot woede van de oppositie en leidde tot onbegrip onder de bevolking.

Ook lieten meerdere vooral buitenlandse bedrijven weten dat de dividendbelasting helemaal geen invloed heeft op het al dan niet vestigen in Nederland. Een rondgang van het FD bij meerdere buitenlandse bedrijven wees uit dat onder andere vermogensbeheerder BlackRock en ASML geen voordelen zien door de maatregelen. De kwestie is vooral belangrijk voor Nederlandse bedrijven. Zo hebben Shell, AkzoNobel en Unilever steun uitgesproken voor de plannen van Rutte III. Unilever zou haar hoofdkantoor naar Rotterdam verhuizen door de maatregel. Er was echter onder aandeelhouders van het concern niet genoeg steun voor het plan.

Afbeelding via Minister-president Rutte (CC 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh