Klaver wil multinationals in de Tweede Kamer verhoren

Jesse Klaver wil de bazen van Nederlandse multinationals die vandaag langskomen bij premier Rutte naar de Tweede Kamer halen. Volgens de fractievoorzitter van GroenLinks is het tijd voor transparantie nadat de dividendbelasting door een lobby van het bedrijfsleven zou worden afgeschaft meldt het FD.

Klaver wil dat zij publiekelijk nu hun standpunten naar buiten brengen en niet via lobby’s. Verder beticht de politicus de regering van het doorvoeren van een wensenlijstje uit het bedrijfsleven. Rutte III was van plan de dividendbelasting af te schaffen terwijl het in geen enkel coalitiepartijprogramma stond vermeld. Het is nog niet helder of Klaver genoeg steun krijgt vanuit de rest van de Kamer om de topmannen ook echt te kunnen horen. Hij heeft in ieder geval steun van één politicus die niet tot de oppositie behoort. Kamerlid Roald van der Linde van coalitiepartner VVD liet eerder vandaag weten graag de topmannen in de Kamer te krijgen.

Volgende week staat er alvast een verhoor op het programma over een heikele kwestie uit het bedrijfsleven. Dan komen meerdere betrokkenen uitleg geven over de witwasaffaire bij ING. Het wou tijdens die zitting ook het OM horen maar die lieten weten al voldoende te hebben uitgelegd in eerdere verklaringen. Topmannen van ING zoals Ralph Hamers en Hans Wijers zullen bij het verhoor in Tweede Kamer niet aanwezig zijn. Beide heren zitten dan in het buitenland en de Kamer wil de verhoring niet verder uitstellen. De hoogste vertegenwoordiger die ING stuurt is chief risk officer Steven van Rijswijk.

Boemannen

Vandaag laten de multinationals in een gesprek met premier Rutte weten wat hun ideeën zijn over het vestigingsklimaat. De uitkomst van deze gesprekken blijft echter privé. De topmannen zouden zich ook zorgen maken over het huidige politieke klimaat dat volgens hen niet bevorderlijk is. Onder andere Jan Hommen van Ahold, Jeroen van der Veer van Philips en Hans Wijers van de ING zullen met Rutte in gesprek gaan. Zij vinden namelijk dat de relatie tussen de politiek en het bedrijfsleven niet meer hetzelfde is. Het overleg vindt plaats op verzoek van de topmannen die niet meer de boemannen van het Binnenhof willen zijn. Deze wisselwerking is door zaken als het gedoe rond de dividendbelasting, Unilever’s gecancelde verhuizing en de witwasaffaire bij ING onderkoeld geraakt.

Afbeelding: risastla (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh