Beurskoersen in de min: instappen of wegwezen?

Wereldwijd zitten de beurzen in een neerwaartse trend. De Nasdaq sloot gisteren vier procent lager en de S&P 500 3,3%. In de laatste week raakte de S&P 500 maar liefst vijf procent kwijt. De rest van de wereld volgt de Amerikanen of misschien beter gezegd wordt meegesleept door de Amerikanen meldt het FD.

In China dat dealt met importheffingen op honderden miljarden waard aan producten van Donald Trump is de koersdaling nog heftiger. De beurs van Shanghai staat op het laagste punt in vier jaar en moest zes procent inleveren. Ook op ons continent zijn de naweeën uit Amerika te voelen. Weer daalden de markten met 1,5% gisteren. Terwijl alle koersen een neerwaartse spiraal vertonen is er niet een duidelijke reden aan te wijzen voor de neergaande tendens. Vorige week stonden de beurzen op Wall Street namelijk nog op uitzonderlijk hoge standen.

De volgende zaken spelen zeker mee zoals de eerder genoemde handelsoorlog tussen de VS en China. Er zijn signalen dat de maatregelen waardoor de grootmachten elkaar de ene na de andere heffing op hebben gelegd een negatief effect begint te hebben op bedrijfsresultaten. Ook zijn na het jarenlang stimuleren van de economie centrale banken begonnen met zich terugtrekken uit die rol. Daardoor lopen de rentes op en wordt er gegrepen naar de staatslening oftewel obligaties. Die nu een concurrent zijn geworden van aandelen qua rendement en een stuk zekerder. Al gebeurt dit wel vaker en lost de markt het probleem van de rente vanzelf weer op.

Uitslaande onrust

De onrust is niet alleen maar af te lezen van de koersen ook de barometer laat pieken zien. De zogenoemde VIX-index laat zien hoe beweeglijk de koers van S&P 500 kan worden. Dit wordt ook wel geïnterpreteerd als een onrustindex. Die klom de afgelopen dagen als een komeet omhoog. Stond deze vorige week woensdag nog op 11,36 punten gisteren schoot deze naar de 22,96 punten. Het grootste gedeelte van die stijging vond in een dag plaats, woensdag kreeg de VIX er 7 punten bij. Het hoogste niveau sinds april van dit jaar.

Het is goed mogelijk dat er nog meer grimmige tijden aankomen op de beurs. De inflatie is al tijden laag en stijgt amper mocht deze stevig oplopen komt de markt onder druk te staan. Ondertussen stijgen in Amerika de lonen op de arbeidsmarkt vanwege krapte. Dat heeft een effect op de lonen die met bijna drie procent zijn gestegen en stimuleren zo de inflatie. Ook zijn Amerikaanse bedrijven bezig met de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Daar worden door lagere belastingen grote winsten verwacht. Mochten deze er niet komen kan dat een neerwaartse spiraal in stand houden.

Afbeelding: Nick Allen (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh