Musk moet vandaag verklaring leveren aan rechter over deal met SEC

De CEO van Tesla is door de rechter gevraagd om samen met de Securities and Exchange Commission (SEC) een verklaring op te stellen over de deal die hij met de beurswaakhond heeft gesloten. De rechter wil weten hoe de overeenkomst tussen beide partijen tot stand is gekomen. Hij heeft alleen vandaag nog om samen met de SEC de tekst op te stellen meldt BNR Nieuwsradio.

Het is niet gebruikelijk dat er om zo’n verklaring wordt gevraagd. Ook al komen zijn advocaten er uit met de SEC over een gezamenlijke tekst, alsnog staat de deal tussen Tesla, Musk en de SEC op losse schroeven. Deze moet nog worden goedgekeurd en het is goed mogelijk dat de rechter de schikking juist afkeurt. Dan zal Musk waarschijnlijk een nog grotere straf boven het hoofd hangen. De rechter kan oordelen dat de 20 miljoen die Musk en Tesla ieder moeten betalen niet voldoende compensatie is voor geleden schade bij aandeelhouders. De SEC acht Musk schuldig aan koersmanipulatie voor het tweeten dat Tesla van de beurs zou worden gehaald.

Verder zijn de SEC en Musk overeengekomen dat hij aftreedt als chairman voor drie jaar. Ook Musk’s gedrag vorige week kan een aanleiding zijn om de schikking af te keuren. Er is namelijk afgesproken dat Tesla Musk’s uitspraken beter gaat monitoren. Ondanks de overeenkomst hield de grote man van het bedrijf zich niet in op Twitter. Hij noemde de SEC de Shortseller Enrichment Commission. Oftewel de SEC zou er alleen zijn om de zakken te vullen van mensen die speculeren op koersdalingen.

Banner Ad

Musk dreigde met ontslag

Hoe Tesla uiteindelijk overstag ging om de deal te sluiten met het SEC werd vorige week bekend. De topman zou eerst het bestuur gedreigd hebben Tesla te verlaten voordat hij alsnog akkoord ging. Ook vroeg hij dat het bestuur zijn naam zou zuiveren door publiekelijk zijn integriteit te verdedigen. Het zou de reden zijn dat Tesla eerst meldde alle vertrouwen hebben in de integriteit en leiderschapskwaliteiten van Musk. Nadat bekend werd dat Tesla niet instemde met het voorstel van de SEC en topman Musk kon gaan verliezen kelderde de koers met 14%. Het zou de reden zijn dat de CEO met frisse tegenzin alsnog met de schikking instemde.

Afbeelding: Steve Jurvetson (CC BY 2.0), via Flickr

 

Rayen Rudrasingh