China dekt zich in en zet dertig financiële instellingen extra op ‘te groot om te falen’ lijst

De lijst met Chinese banken en verzekeraars die niet mogen omvallen wordt uitgebreid met rond de dertig instellingen. De schuldenlast in China is nog nooit zo hoog geweest. De nieuwe maatregelen moeten de kans op een crisis terugdringen. Nu staan er nog twintig financiële instellingen op de lijst, dat worden er vijftig.

Zij zijn verzekerd van staatssteun mocht het fout gaan. Die steun krijgen zij niet zomaar want er zijn extra eisen waar ze in de toekomst aan moeten voldoen. Deze banken en verzekeraars moeten meer reserves opbouwen om eventuele klappen op te kunnen vangen. Verder wil de Chinese regering dat deze bedrijven meer informatie leveren en minder riskante investeringen doen. Waar de overheid meer veiligheid wil inbouwen is de centrale bank bezig de handel te stimuleren. De handelsoorlog met Amerika heeft er voor gezorgd dat de centrale bank juist leningen verstrekken aantrekkelijker wil maken.

Banner Ad

Meer maar ook minder op de bank

Daardoor hoeven banken juist minder reserves te hebben. De centrale bank verlaagde de reserve requirement ratio (RRR) met een procentpunt. RRR is de hoeveelheid cash die banken opzij moeten zetten bij de centrale bank.  Met een laag RRR kunnen banken meer leningen verstrekken aan consumenten en bedrijven. Dit zou economische groei moeten stimuleren, de hoeveelheid geld in omloop vergroten en daarmee dus mogelijk ook de inflatie verhogen. Commerciële banken met een lage RRR kunnen echter dieper in de problemen raken als ze, zeg maar, in de problemen raken.

Afbeelding: Richard Fisher (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh