Supporters proberen club te kopen met hulp van crypto crowdfundingplatform

De supporters van de Engelse voetbalclub Hull City proberen op een bijzondere manier hun eigen club in handen te krijgen. Met behulp van crypto crowdfunding platform SportyCo en Britse en Amerikaanse investeerders proberen zij hun club op te kopen voor 45 miljoen pond.

Via SportyCo kan er met cryptocurrency geïnvesteerd worden in sporters en clubs. In dit geval heeft het enkel de supporters samengebracht met geschikte investeerders. Mocht het er in slagen de club te kopen wordt de supportersvereniging verweven in de structuur van de club. Daardoor kunnen zij samen met het consortium het beleid van de club gaan bepalen. De verwachting is dat SportyCo binnenkort de leiding van Hull City gaat benaderen met een officieel bod. De supporters zijn echter niet de enige die de club willen opkopen die op dit moment onderaan bungelt op het tweede niveau in Engeland. Ook een oud-voorzitter van de club wil Hull City in handen krijgen en heeft de steun van Saudische investeerders. De familie die Hull City in handen heeft wil al enkele jaren de club van de hand doen.

Allam Out

De huidige eigenaren Assem en Ehab Allam zijn allerminst geliefd bij de achterban. De lokale ondernemers redde de club in 2009 door Hull te kopen voor een symbolisch bedrag van 1 pond. Daarna pompten ze 40 miljoen pond in het wegwerken van de schulden. Door een geplande naamswijziging – die Hull City zou veranderen in Hull Tigers – verdween de dankbaarheid van de supporters als sneeuw voor de zon. Zeker omdat Assem Allam de naam die de club al meer dan honderd jaar draagt “irrelevant” en een “beroerde identiteit”  noemde. De Engelse voetbalbond stak uiteindelijk een stokje voor de plannen van Allam. De relatie tussen de supporters en leiding van de club herstelde echter nooit. Niet alleen de naamswijziging maar ook het algemene beleid van de club bevalt de supporters niet. Al jaren vinden er geregeld protesten plaats in Hull’s stadion tegen de Allam’s. Twee jaar geleden was het nog actief op het hoogste niveau de Premier League, nu moet het vrezen voor de derde divisie.

Afbeelding: Jon Candy (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh