Studieschuld blijft uit de BKR registratie verzekert minister van Onderwijs

De minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (midden) heeft vandaag in de Tweede Kamer gereageerd op vragen over de lobby die op poten zou zijn gezet voor de registratie van studieschulden. De minister verzekerde dat de studieschulden niet worden opgenomen in de registers van het Bureau Kredietregistratie (BKR).

Daarvoor heeft het namelijk de informatie nodig van de Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO). Van Engelshoven benadrukte dat zij niet zullen meewerken aan de wens van het BKR. Ook merkte zij op dat dit niks nieuws is, het BKR wil al jaren de studieschuld laten meetellen. Het effect hiervan is waarschijnlijk miniem. Momenteel is de schuld makkelijk te achterhalen voor finaciele instellingen bij DUO. Sterker nog zij zijn verplicht te weten hoe hoog de schulden van hun klanten zijn voor ze een lening of hypotheek verstrekken. Het feit dat 60% van de oud-studenten dit niet meldt heeft vooral gevolgen voor henzelf. Zij kunnen eventueel rechten verliezen mochten zij in de problemen komen met betalingen.

Vorig week werd bekend dat het BKR werk wilde maken van de studieschulden. Het AD meldde een mail te hebben waar uit zou blijken dat het BKR lobbykantoor Hill+Knowlton heeft benaderd. Ook zocht het steun onder andere bij de Nederlandse Vereniging van Banken en de organisatie voor schuldhulpverlening. Het BKR wil dat zij instemmen met het versturen van een brandbrief naar de Tweede Kamer. Veel studenten maken zich zorgen over de acties van het BKR aangezien zij nu harder gestraft kunnen worden voor het aangaan van een essentiële lening. Volgens de studentenbond ISO is het voor mensen met een studieschuld al moeilijk genoeg om een hypotheek te krijgen op dit moment.

Afbeelding: Sebastiaan ter Burg (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh