Pharming: waarom logisch, als het onlogisch kan

We gaan het weer eens hebben over mijn favoriete stukje op de beurs: Pharming. Dit volledig onlogische, losgeslagen aandeel doet namelijk weer eens iets geks. Meer: het doet niets en dat is gek.

Pharming, de farmaceut die vorige maand nog naar beneden tuimelde en de beurs een rode kleur gaf, om een koersrapport van beleggersclubje Kempen. De toko, eigendom van Van Lanschot, mikte op een te klein marktaandeel voor Pharming op de Amerikaanse markt en schoot zo een koersdoel in van 0,60. Vervolgens 0,40. Beleggers, logischerwijs, in volle paniek en 25% van het aandeel verdampte sneller dan de belastingaanslag van the Donald. Waarvan akte.

Vandaag, met de afgelopen weken meegerekend, kwamen er echter weer koersdoelen naar buiten voor Pharming. Oppenheimer en Wainwrith kwamen beiden met 2,50 op het lijstje te staan, waar stifel Nicolaus het hek sloot met 1,45. Vandaag kwamen de vriendjes van Pharming bij Van Leeuwenhoek met een koersdoel aanzetten: € 3,11 per aandeel. Zo’n 3 keer de waarde van het aandeel op dit moment. Worden beleggers daar blij van? Tuurlijk niet.

Banner Ad

Er is namelijk iets geks aan de hand. Een gezegde wat in de boeken bekend staat als ‘vertrouwen komt te voet, vertrekt te paard’; het vertrouwen is uit het aandeel Pharming. Met een rapport uit Zwitserland wat wordt uitgesteld en shorters die als blije Capuchon-klootzakjes liggen te wachten op een blonde schone, komt het aandeel Pharming vandaag nog geen 2% van zijn plek. Negatief nieuws slaat in als een bom, maar gelijksoortig positief nieuws doet de koers nauwelijks van zijn plek komen.

Het blijft een spannend aandeel, dat Pharming, maar mijn verwachting is dat beleggers vanzelf bij hun verstand komen en dit parel een kans gaan geven. Momenteel bestaat Pharming voornamelijk uit particuliere beleggers, maar de eerste institutionele boys staan al aan het hek te rammelen. Het kan dus niet lang meer duren voor we terug zijn op de 1,40.

Disclaimer: Zoals de toon doet vermoeden, zit deze tikgeit zelf in Pharming. Dit artikel kan en mag dan ook op geen enkele wijze worden gezien als advies of koers-sturend, louter als column en berichtgeving. DGP Media B.V. en de auteur zijn niet verantwoordelijk voor eventueel koersverlies.

Joran-Lars

Veredeld tikgeit bij De Geldpers, ondernemer in de wondere wereld van het internet. Snapt niet helemaal wat een 'maximum snelheid' inhoudt. Beroepsmatig sponsor van het CJIB.