Besluit centrale bank doet Chinese aandelen pijn

De Chinese aandelenbeurs is na opening met 3,7 procent gedaald door een besluit van de centrale bank om de kapitaaleisen voor banken te versoepelen. Zondag maakte de centrale bank bekend dat banken voortaan minder reserves hoeven te hebben.

De combinatie van het besluit en de handelsoorlog die nog steeds woedt tussen China en de Verenigde Staten maakte beleggers duidelijk nerveus. Met het besluit werd de reserve requirement ratio (RRR) met een procentpunt verlaagd. RRR is de hoeveelheid cash die banken opzij moeten zetten bij de centrale bank.

Met een laag RRR kunnen banken meer leningen verstrekken aan consumenten en bedrijven. Dit zou economische groei moeten stimuleren, de hoeveelheid geld in omloop vergroten en daarmee dus mogelijk ook de inflatie verhogen. Commerciële banken kunnen met een lage RRR echter dieper in de problemen raken als ze, zeg maar, in de problemen raken.

Er is door de Chinese centrale bank geen reden gegeven voor de verlaging, maar het heeft vermoedelijk te maken met hogere heffingen op import door de Verenigde Staten, vanwege de handelsoorlog. Voor grote instituties staat de RRR nu op 15.5 procent, voor kleinere banken op 13.5 procent.

Francis Lun, CEO van Geo Securities, zegt tegenover CNBC dat de verlaging van 1 procent onverwachts was. Er werd wel verwacht dat de RRR zou worden verlaagd om de economische groei te stimuleren, zeker met de handelsoorlog, maar niet met dit percentage. “Er komt ongeveer 700 miljard yuan (ongeveer 88 miljard euro) in het Chinese bankensysteem bij. Dat is best wel veel geld. Ik denk dat de Chinese overheid bang is dat economie zal vertragen en de aandelenmarkt zal instorten.”

Afbeelding: Heurik at German Wikipedia (CC BY-SA 2.0 DE), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.