Verhuizing Unilever gaat niet door

De verhuizing van het hoofdkantoor van Unilever naar Rotterdam gaat niet meer door. Er was onder de aandeelhouders niet genoeg steun, blijkt nu al. Eigenlijk zou het stemmen over de verhuisplannen pas eind oktober plaatsvinden, waar een meerderheid van 75% nodig was.

De plannen voor Unilever waren om er een Nederlandse NV van te maken, waarvan het hoofdkantoor in Rotterdam kwam te staan. Op dit moment heeft Unilever een dubbele structuur, waarbij er een hoofdkantoor in Londen is en een in Rotterdam. Het bedrijf is dan ook op de Britse beurs FTSE 100 én op de AEX genoteerd.

Als de verhuizing was doorgegaan, zou Unilever alleen nog op de Amsterdamse beurs genoteerd zijn. Iedereen die een Britse Unilever-aandeel heeft, zou dan een Nederlandse krijgen. Voor sommigen zou het echter de verkoop van hun aandelen betekenen. In een bericht laat het bedrijf weten de steun van een grote groep aandeelhouders te missen voor de verhuizing.

Dividendbelasting

De verhuizing was een belangrijk punt in de discussie rond de afschaffing van de dividendbelasting. De belasting op het dividend van aandeelhouders wordt volgens de plannen van het huidige kabinet geschrapt. Volgens recente berekeningen kost de afschaffing de Nederlandse schatkist zo’n 2 miljard euro per jaar. Een argument vóór afschaffing is volgens premier Mark Rutte dat bedrijven met de afschaffing eerder in Nederland blijven of daar naartoe komen. Velen zullen de mislukte verhuizing van Unilever daarmee zien als een ontkrachting van dit argument en als een klap in het gezicht voor Rutte.

Eerder werd al bekend dat de afschaffing van de dividendbelasting voor sommige Britse aandeelhouders helemaal geen reden was om vóór de verhuizing naar Nederland te kiezen. Ook bleek het bedrijfsleven helemaal geen heil te zien in de afschaffing. (Lees ook ‘Bedrijfsleven VS tegen afschaffing dividendbelasting‘)

Het kabinet heeft aangegeven in overleg te gaan over de gevolgen die de mislukte verhuizing heeft voor Nederland.

Afbeelding: Exploringlife (CC BY-SA 4.0), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.