Moddergooien met Musk: Tesla-baas maakt SEC belachelijk in tweet

Een paar dagen na de schikking met de Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de CEO van Tesla Elon Musk via Twitter uitgehaald naar de Amerikaanse beurswaakhond. 

In de tweet zei Musk dat de SEC stond voor ‘Shortseller Enrichment Commission’, waarmee hij impliceert dat de waakhond er alleen is voor shortsellers. Deze shortsellers zijn beleggers die erop gokken dat de waarde van een aandeel minder waard zal worden. In de tweet zei hij ook dat de commissie ‘goed werk’ deed, wat natuurlijk sarcastisch bedoeld is.

Schikking

De soap tussen Tesla’s CEO Elon Musk en de Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission leek voorbij met de schikking van $20 miljoen die Tesla trof. Musk moest aftreden als chairman, maar mag hij wel aanblijven als CEO. Met de tweet geeft Musk nog even een trap na aan de SEC.

Dagvaarding

De SEC, te vergelijken met de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM), stuurde vervolgens een dagvaarding, een verplichting om in de rechtbank te verschijnen. De tweet zou volgens hen ‘koersmanipulatie’ zijn geweest. Musk bood 420$ per aandeel, terwijl het aandeel Tesla op dat moment minder waard was. Hierdoor wilden mensen het aandeel hebben, omdat het dan met gegarandeerde winst kon worden verkocht. Dit zorgde ervoor dat de koers van Tesla steeg, wat dus volgens de SEC koersmanipulatie was.

Toen afgelopen week bekend werd dat Tesla aangeklaagd werd door de SEC zei Musk Tegenover persbureau Bloomberg dat hij de aanklacht ‘onterecht’  vond en ‘teleurgesteld’ was. Hij zei: “Ik heb altijd actie ondernomen ten behoeve van de waarheid, transparantie en de investeerders. Integriteit is de belangrijkste waarde in mijn leven en de feiten zullen dat laten zien.”

Aftreden Musk

Bij de schikking die Tesla nu met de SEC heeft getroffen hoort ook het aftreden van Musk als chairman van Tesla. De chairman is te vergelijken met de president-commissaris van een Nederlands bedrijf, de hoogste toezichthoudende rol binnen een bedrijf. Dit moest binnen 45 dagen gebeuren. Wel mag Musk aanblijven als bestuursvoorzitter, ook wel Chief Executive Officier (CEO).

Afbeelding: Mohammed Abdelzak (CC BY 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.