Amerikaanse justitie onderzoekt witwasaffaire bij Danske Bank

De Amerikaanse justitie heeft een onderzoek op poten gezet naar het witwassen bij Danske Bank. In een periode van 8 jaar konden tientallen miljarden euro’s worden witgewassen via de Estse afdeling van de bank. Danske zegt volledig mee te werken aan het onderzoek vanuit Amerika.

Ook in Denemarken loopt er een onderzoek naar de praktijken bij de bank. De Deense versie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakte eerder bekend het onderzoek naar Danske Bank te heropenen. In eerste instantie werd de zaak gesloten maar door een intern onderzoek bij Danske is het AFM weer in actie gekomen. Ook stapte topman van de afdeling in Estland Thomas Borgen op na de resultaten van het onderzoek. Belangrijke juridisch adviseur Flemming Pristed heeft ook zijn ontslag ingediend. Het onderzoek concludeerde dat de bank te kort is geschoten in het bestrijden van witwassen maar dat het bestuur haar taak niet verloochend heeft.

Net zoals bij de ING schoot het tekort in het controleren van klanten op witwassen tussen 2007 en 2015. Ook negeerde het waarschuwingen van autoriteiten en eigen medewerkers. De bank weet niet hoeveel verdacht geld er via hun rekeningen kon worden witgewassen. Wel weet het dat dit geld vooral naar ex-Sovjetstaten is gegaan zoals Rusland, Azerbeidzjan en Oekraïne. Aangezien hun klantenbestand vooral uit deze landen komt. Al in 2007 kwam er een waarschuwing van de autoriteiten in Estland. Ook kreeg het van de Deense tak door dat er duidelijke signalen waren dat er geld werd witgewassen ter waarde van miljoenen roebels per maand. Een medewerker in Estland van Danske Bank trok in 2014 aan de bel over de verdachte overboekingen, dit werd echter niet gemeld aan het bestuur.

Afbeelding: © Finn Årup Nielsen / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-3.0 / GFDL

Rayen Rudrasingh