Musk dreigde Tesla te verlaten door schikking met beurswaakhond

Er is meer bekend geworden over hoe de schikking tussen Elon Musk, Tesla en beurswaakhond de Securities and Exchange Commission (SEC) tot stand gekomen is. De topman zou het bestuur gedreigd hebben Tesla te verlaten voordat hij afgelopen zaterdag alsnog akkoord ging meldt CNBC. Ook vroeg hij dat het bestuur zijn naam zou zuiveren door publiekelijk zijn integriteit te verdedigen.

Het zou de reden zijn dat Tesla in een verklaring afgelopen donderdag nog meldde alle vertrouwen hebben in de integriteit van Musk. Een van de redenen dat de CEO met frisse tegenzin alsnog met de schikking akkoord ging was koers van Tesla. Nadat bekend werd dat Tesla niet instemde met het voorstel en topman Musk wel eens kon gaan verliezen kelderde de koers met 14%. De starheid van de oprichter van Tesla had nog een prijs. Zo werd de boete verdubbeld en mag hij geen twee maar drie jaar geen president-commissaris meer zijn. De straf werd nog verder uitgebreid. Zo moet er nu een opvolger van Musk worden verkozen net als twee nieuwe bestuursleden. Het SEC wil dat de nieuwe bestuurders onafhankelijk zijn.

Tesla maakt niet alleen gedwongen veranderingen, ook heeft het een comité aangesteld dat de verklaringen vanuit het bedrijf gaat monitoren. Om zo meer zekerheid in te bouwen tegen de grillen van haar belangrijkste werknemer. Het SEC heeft Musk beschuldigd van beursfraude voor het tweeten dat Tesla van de beurs zou worden gehaald voor 420$ per aandeel. De inmiddels fameuze funding secured tweet is misleidend aldus de beurswaakhond omdat het zorgde voor een grotere vraag naar aandelen. De financiering om aandeelhouders te betalen was immers gegarandeerd en de koers stond lager dan het beloofde bedrag. Dat Musk uiteindelijk zijn uitspraken terug trok mocht niet baten.

Op rolletjes

Hoe hectisch het er ook in de top er aan toe gaat, in de fabrieken van Tesla gaat het steeds beter. Gisteren maakte het bedrijf bekend haar productie te hebben verdubbeld in het derde kwartaal. Het wist er ruim 80 duizend te produceren, in het tweede kwartaal waren dit  nog ‘maar’ 40 duizend auto’s. Daardoor wist het in een kwartaal 80% van het aantal auto’s te produceren dat het in heel 2017 van de band liet rollen. Tesla produceerde vooral veel zogenoemde Model 3 voertuigen, het leverde er ruim 52 duizend af.

Afbeelding: OnInnovation (CC BY 2.0) via Flickr

Rayen Rudrasingh