Tesla produceert 50% meer auto’s in derde kwartaal

Tesla heeft het afgelopen kwartaal ruim 80 duizend auto’s geproduceerd. Dat zijn er zo’n 40 duizend meer dan het tweede kwartaal. Dat is 80% meer dan het wist te produceren in heel 2017. Het betekent een nieuw record voor de fabrikant van elektrische auto’s. Het wist namelijk in het tweede kwartaal ook al een recordvolume aan auto’s van de band te laten rollen. 

De meeste auto’s die Tesla produceerde waren de Model 3 wagens. Het bouwde afgelopen kwartaal 52.239 van dit soort auto’s. Daarmee heeft Tesla haar eigen doelstelling om tussen de 50 en 55 duizend auto’s van dit type te bouwen gehaald. Van de Model S en X wagens werden er bijna 27.000 geproduceerd. Het wil dit jaar in totaal 100 duizend van dit soort auto’s uit de fabriek laten rollen. Het aantal auto’s dat het bedrijf van CEO Elon Musk leverde aan klanten ligt op 83,500 in het derde kwartaal. Dat is een stijging van 80% ten opzichte van het volledige vorige jaar. Musk heeft eerder aangegeven dat dit kwartaal eindelijk winst zou worden geboekt door Tesla. Iets wat in acht jaar op de beurs slechts twee keer gebeurd.

Stap terug

Musk werd eerder gedwongen om een stap terug te doen bij Tesla. In een schikking met Amerikaanse beurswaakhond SEC stemde hij in om af te treden als president-commissaris. Hij mocht van het SEC wel aanblijven als CEO. Ook kregen zowel hij als Tesla een boete van 20 miljoen dollar. Het SEC klaagde de elektrische autofabrikant aan voor fraude. In een tweet zei Musk begin augustus dat hij Tesla van de beurs zou halen en daar 420 dollar per aandeel voor bood. De financiering zou volgens hem rond zijn, onder andere een Saoedisch staatsfond en Goldman Sachs zouden daarbij geholpen hebben. Hierdoor wilden mensen het aandeel hebben, omdat het dan met gegarandeerde winst kon worden verkocht. Dit zorgde ervoor dat de koers van Tesla steeg, wat dus volgens de SEC koersmanipulatie was. Musk heeft deze beweringen later weer ingetrokken.

Afbeelding: Marc Levin (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh