Italiaanse regering weigert ook maar iets toe te geven op begroting

Het Italiaanse begrotingstekort blijft de gemoederen bezig houden. Ondanks de toenemende druk vanuit Europa weigert de Italiaanse regering haar begroting aan te passen. Dat werd vandaag nogmaals bevestigd door vicepremier Luigi di Maio. Die in een interview op de Italiaanse radio liet weten dat “wij onze positie voor geen millimeter veranderen.”

Op financiële markten door heel Europa is de uitwerking te zien. De beurzen staan vandaag in het rood door de Italianen, ook de koers van de euro laat een dalende lijn zien. Di Maio probeerde deze reactie van de markt te sussen door te benadrukken dat de Italianen door willen met de euro. De huidige begroting zorgt voor heisa omdat Italië hierin niks doet aan het terugbrengen van de staatsschuld. Sterker nog men is in Brussel juist bang dat deze alleen maar gaat toenemen. In de EU is Italië op de Grieken na het land met de hoogste schuld. Op dit moment ligt deze op 132% van het bruto binnenlands product (BBP) van Italië. De Europese begrotingsregels schrijven voor dat de staatsschuld niet hoger mag liggen dan 60% van het BBP. Net zoals iedere lidstaat moet Italië voor 15 december een ontwerpbegroting indienen bij de Europese Commissie. Die heeft technisch gezien het recht de begroting af te wijzen, dit is echter nog nooit gebeurd.

Somber

Het door de Italiaanse regering beoogde begrotingstekort van 2,4% is een doorn in het oog van Brussel. De vorige regering was wel bereid de schulden terug te brengen. Ook had het met de EU afgesproken het begrotingstekort op 0,8% te houden. Gisteren kwamen alle ministers van Financiën uit de eurozone bij elkaar. Daar vroegen Nederlandse minister Hoekstra en zijn Franse collega Le Maire uitleg van de Italianen. Italiaanse minister Giovanni Tria liet weten dat veel maatregelen nog niet definitief zijn. Hoekstra liet na afloop van de vergadering weten somberder het gebouw te verlaten dan toen hij aankwam. De uitleg van Tria heeft hem allerminst gerust gesteld, Hoekstra wou verder niet ingaan op de uitleg van de Italiaanse minister van Financiën.

Afbeelding: Robert Veres (CC BY 2.0) via Flickr

 

 

Rayen Rudrasingh