Tesla schikt voor $20 miljoen, Musk geen chairman meer maar wel nog CEO

De soap tussen Tesla’s Elon Musk en de Amerikaanse toezichthouder SEC lijkt voorbij met de schikking van $20 miljoen die Tesla (-13.930) trof. Ook moest Musk aftreden als chairman, maar mag hij wel aanblijven als CEO.

De schikking werd getroffen nadat de SEC Tesla aanklaagde wegens fraude. In een tweet zei Musk begin augustus dat hij Tesla van de beurs zou halen en daar 420$ per aandeel voor bood. De financiering zou volgens hem rond zijn, onder andere een Saoedisch staatsfond en Goldman Sachs zouden daarbij geholpen hebben. Musk heeft dezen beweringen later weer ingetrokken.

Dagvaarding

De SEC, te vergelijken met de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM), stuurde vervolgens een dagvaarding, een verplichting om in de rechtbank te verschijnen. De tweet zou volgens hen ‘koersmanipulatie’ zijn geweest. Musk bood 420$ per aandeel, terwijl het aandeel Tesla op dat moment minder waard was. Hierdoor wilden mensen het aandeel hebben, omdat het dan met gegarandeerde winst kon worden verkocht. Dit zorgde ervoor dat de koers van Tesla steeg, wat dus volgens de SEC koersmanipulatie was.

Toen afgelopen week bekend werd dat Tesla aangeklaagd werd door de SEC zei Musk Tegenover persbureau Bloomberg dat hij de aanklacht ‘onterecht’  vond en ‘teleurgesteld’ was. Hij zei: “Ik heb altijd actie ondernomen ten behoeve van de waarheid, transparantie en de investeerders. Integriteit is de belangrijkste waarde in mijn leven en de feiten zullen dat laten zien.”

Aftreden Musk

Bij de schikking die Tesla nu met de SEC heeft getroffen hoort ook het aftreden van Musk als chairman van Tesla. De chairman is te vergelijken met de president-commissaris van een Nederlands bedrijf, de hoogste toezichthoudende rol binnen een bedrijf. Dit moest binnen 45 dagen gebeuren. Wel mag Musk aanblijven als bestuursvoorzitter, ook wel Chief Executive Officier (CEO).

Afbeelding: JD Lasica from Pleasanton, CA, US (CC BY 2.0), via Wikimedia Commons

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.