Elon Musk aangeklaagd door SEC wegens tweet

Elon Musk wordt door de Securities and Exchange Commission (SEC) gedaagd wegens een tweet die hij in augustus stuurde, waarin hij aangaf Tesla van de beurs te halen voor 420 dollar per aandeel. De SEC noemt de tweet ‘onjuist en misleidend’. 

Op 7 augustus van dit jaar schreef Musk dat hij 420 dollar wou betalen per aandeel om Tesla van de beurs te halen en dat de financiering hiervoor al rond was. Dit zou mogelijk worden gemaakt door een Saoedisch staatsfonds en Goldman Sachs. Later werd de aankondiging dat Tesla van de beurs ging, ingetrokken.

Tegenover persbureau Bloomberg heeft Musk laten weten de aanklacht ‘onterecht’ te vinden en ‘teleurgesteld’ te zijn. Hij zegt: “Ik heb altijd actie ondernomen ten behoeve van de waarheid, transparantie en de investeerders. Integriteit is de belangrijkste waarde in mijn leven en de feiten zullen dat laten zien.”

Lees al onze artikelen over Elon Musk

Justitie

Het is niet de enige aanklacht jegens Musk. Er loopt momenteel ook een justitieel onderzoek van het Amerikaanse openbaar ministerie. Dit onderzoek, wat nog in de beginfase zit, moet aantonen of er wel of niet sprake is geweest van fraude bij de tweet van Musk.

Koers

Begin deze week zat het aandeel Tesla in de lift, maar inmiddels is het gestaag aan het dalen. Vergeleken met de piek in augustus is het aandeel met zo’n 20% gedaald. Dit is echter nog een wonder, gezien de capriolen van Tesla’s CEO. De beheerder van het fonds met de meeste aandelen in Tesla uitte al z’n zorgen over Musk. Topman James Anderson van het Scottish Mortgage Investment Trust zei dat Elon Musk niet alleen wat hulp op de werkvloer kon gebruiken, maar ook psychische hulp.

Afbeelding: JD Lasica (CC BY 2.0), via Flickr

Frank Meijer

Valt net als Max ook op rood, maar dan politiek gezien. Voelde zich te cool voor de universiteit, dus is maar journalistiek gaan studeren. Daar kon hij de klassieke onderpresteerder blijven uithangen. Slijt een deel van z’n dagen bij Follow the Money, maar is nog steeds niet afgestudeerd.