TomTom zet onderdeel Telematics te koop, beurs reageert positief

Navigatiesystemenproducent TomTom heeft besloten een van haar onderdelen af te stoten om zichzelf helderder te profileren. Het succesvolle Telematics dat zich bezig houdt met navigatiesystemen leveren aan de transport- en leasesector wordt daarom afgestoten. Er zijn al meerdere geïnteresseerde kopers aldus TomTom baas Harold Goddijn. 

Het te koop zetten van het bedrijf heeft niks te maken met de flinke klap die TomTom vorige week kreeg op de beurs. Het onderdeel is al langer gewild, sinds afgelopen zomer is er interesse voor Telematics. Vorig jaar behaalde het een omzet va 162 miljoen euro. Het afgelopen kwartaal groeide het harder dan welke tak dan ook van TomTom. Desondanks wil het door het verkopen van Telematics zich gaan richten op de toekomst. De opbrengst wordt waarschijnlijk geïnvesteerd in het maken van kaarten voor zelfrijdende auto’s. Ook hebben andere takken van TomTom weinig aan de Telematics afdeling. Volgens de ING zou de verkoop het Nederlandse bedrijf rond de 700 miljoen euro opleveren.

Weer in de lift

Het nieuws heeft een positief effect op de koers van het bedrijf op de midkap index. Sloot de koers van TomTom gisteren nog op 6,19 euro vandaag is deze door de ontwikkelingen omhoog geschoten naar 7,16 euro. Een forse stijging van zestien procent op de AMX, waarmee het veruit de grootste stijger is vandaag. Een week geleden kreeg het bedrijf nog een de grootste klap in de recente geschiedenis te verwerken. Door een deal die Google heeft gesloten met een paar grote autofabrikanten voor de navigatie werd TomTom flink minder waard. Het was op een punt zelfs bijna 30% van haar beurswaarde kwijt. Nu zit het aandeel weer in de lift maar op het oude niveau van 8,51 euro van voor de klap is het nog lang niet.

Afbeelding: Tony Austin (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh