PSV boekt weer winst, nu van twee ton

Eredivisie koploper PSV boekt ook naast het veld goede resultaten blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers over vorig seizoen. De Eindhovenaren boekten een winst van twee ton ondanks dat het niet meedeed in de groepsfase van een Europees toernooi. Het is voor het zevende seizoen op rij dat de club zwarte cijfers schrijft. 

Sportief ging het vorig jaar uitstekend met de ploeg door het winnen van de Eredivisie. PSV was daardoor ook extra veel kwijt aan kampioenpremies voor haar staf en spelers. De echte financiële pijn is te vinden in Europa want vooral door de afwezigheid in een hoofdtoernooi liep het 8 miljoen euro mis. Het compenseerde dat met het verkopen van spelers, het boekte het 9 miljoen euro winst als het gaat om transfers.

Het verkopen van Andres Guardado, Jetro Willems, Davy Propper en Jurgen Locadia zorgde voor een positief resultaat. Dit ondanks dat er ook flink geld werd uitgetrokken voor bijvoorbeeld huidige sterspeler Hirving Lozano. Ook heeft PSV een aantal lopende leningen verder afgelost. De voetbalclub betaalde over de afgelopen drie seizoenen 25 miljoen euro terug.

Champions League miljoenen

Dit jaar is het weer actief in de groepsfase van een Europees toernooi en ook nog de meeste lucratieve. PSV verwacht over het lopende seizoen weer een winst te boeken door de deelname aan de Champions League. Ook het verkopen van spelers als Joshua Brenet en Santiago Arias draagt hier aan bij. Het voetbaltoernooi wordt ook wel het miljardenbal genoemd door de prijzenpot van 3,25 miljard euro. De vorige keer dat de Eindhovenaren meededen in het seizoen 2016-2017 haalde het een bedrag van 34 miljoen euro binnen door de 8ste finales te bereiken.

Qua prijzengeld heeft het al 15 miljoen euro kunnen bijschrijven door de laatste voorronde te overleven tegen Bate Borisov. Een gedeelte van dat bedrag is al geherinvesteerd met de aankoop van Érick Gutiérrez. De verwachting is dat PSV met de inkomsten uit de kaartverkoop inbegrepen 30 tot 35 miljoen euro overhoudt aan de Champions League. Verder is er nog een premie te verdienen voor een overwinning (2,7 miljoen euro) en voor een gelijkspel (900.000 euro). Mocht het een ronde verder komen in het toernooi kan dat bedrag oplopen naar de 50 miljoen euro.

Meer weten over hoe PSV zijn geld verdient? Check onze Cashhour

Afbeelding: Metro Centric (CC BY 2.0), via Flickr

 

 

Rayen Rudrasingh