BKR wil studieschuld laten meetellen om ‘onverantwoord lenen’ te voorkomen

Het plan van Bureau Krediet Registratie (BKR) om de studieschuld mee te laten tellen stuit op veel verzet onder studenten. Volgens de stichting is dit echter voor hun eigen bestwil. Hiermee zou worden voorkomen dat afgestudeerden te veel lenen meldt een woordvoerder aan Buisness Insider. Nu is het zo dat studieschulden niet worden vermeld bij het BKR. Dat is voordelig voor oud-studenten als ze een financiële dienst afnemen. 

De belofte om de studieschuld niet te vermelden bij het BKR is gemaakt door de voormalig minister van Onderwijs Jet Bussemaker. Bij het invoeren van het leenstelsel werd dit toegezegd om angst voor studieleningen weg te nemen. Ten onrechte oordeelt het BKR nu want “ook de studieschuld is een schuld.” Volgens de stichting – die gebruikt wordt door financiële instellingen voor info over klanten – is er veel problematiek als het gaat om studentenleningen. Zo staat er op dit moment een bedrag van 11,3 miljard euro uit aan studieschuld. Twintig procent van de oud-studenten heeft een betalingsachterstand opgelopen. Ook meldt 60% van de mensen met een studieschuld dit niet als ze een hypotheek gaan afsluiten terwijl dat wel verplicht is. Zo ontstaat er een risico dat zij meer lenen dan ze kunnen terugbetalen aldus de BKR-woordvoerder.

Lobby

Deze ontkent echter dat het BKR een lobby op poten heeft gezet om dit voor elkaar te krijgen. Dat is tegenstrijdig met een artikel van het AD. Die krant meldde vandaag een mail te hebben waar uit zou blijken dat het BKR lobbykantoor Hill+Knowlton heeft benaderd. Ook zocht het steun onder andere bij de Nederlandse Vereniging van Banken en de organisatie voor schuldhulpverlening. Het BKR wil dat zij instemmen met het versturen van een brandbrief naar de Tweede Kamer. Veel studenten maken zich zorgen over de acties van het BKR aangezien zij nu harder gestraft kunnen worden voor het aangaan van een essentiële lening. Volgens de studentenbond ISO is het voor mensen met een studieschuld al moeilijk genoeg om een hypotheek te krijgen op dit moment. Voorzitter Tom van den Brink is “geschokt” door “de grootschalige inspanning van het BKR om het bankwezen te betrekken in een lobby rondom de BKR-registratie van studieschulden.”

Afbeelding: Kevin Dooley (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh