Argentinië krijgt sneller uitbetaalde lening en meer geld van IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft besloten de wens van Argentinië in te willigen en de lening van 50 miljard dollar eerder uit te betalen. Hierdoor heeft de Argentijnse overheid volgend jaar 19 miljard dollar meer te besteden dan in eerste instantie de bedoeling was. Niet alleen de looptijd verandert ook het volledige bedrag van de lening is verhoogd door het IMF van 50 naar 57,1 miljard dollar.

De reden dat het IMF de voorwaarden van de lening heeft aangepast is de economische crisis waar het land in verkeert. Zo heeft de landbouw grote schade geleden door langdurige periodes van droogte. Belangrijker nog de waarde van de Argentijnse peso is gekelderd dit jaar en er is een flink begrotingstekort. Het gevolg is dat steeds meer investeerders zich terug trekken uit het Zuid-Amerikaanse land. De crisis zorgde er voor dat president Mauricio Macri (foto) het IMF vorige maand vroeg de miljardenlening eerder te uit te betalen. Het is de grootste lening die het fonds ooit heeft verstrekt aan een land. Het krijgt de nieuwe lening niet zomaar van het IMF. De Argentijnen hebben in ruil toegezegd dat het volgend jaar hun budget op orde zal hebben.

Protest

Daarvoor zal de Argentijnse overheid flink moeten bezuinigingen. Dat ligt niet goed bij een gedeelte van de Argentijnse bevolking. De lening zorgt er voor dat sommige Argentijnen protesten en stakingen organiseren. Het is niet de eerste keer dat het land in een economische crisis verkeert – de laatste was rond de eeuwwisseling – en men is bang voor strikte maatregelen die bij een IMF lening komen kijken. Op een persconferentie liet IMF-directeur Christine Lagarde weten dat met de nieuwe deal het vertrouwen in de Argentijnse markt hersteld kan worden. Ook de armere Argentijn zal volgens haar beschermd worden met het geld uit de IMF-pot. De nieuwe plannen moeten nog wel goedgekeurd worden, zowel door het IMF-bestuur als het Argentijnse congres.

Afbeelding: Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires (CC BY 2.0), via Flickr

Rayen Rudrasingh